Český Goodwill 2024

Hledáme podnikatele a firmy, kterých si lidé váží!

NOMINUJTE TEĎ

ZŠ a MŠ Montessori Kampus, s.r.o.

Kristýna Turková

Ročník 2023

Představení nominované firmy

V roce 2009 jsem jako bezdětné pětadvacetileté ucho s vášní pro Montessori pedagogiku založila volnočasové centrum: měla jsem vystudovaný jeden z nejlepších mezinárodních výcviků pro učitele Montessori mateřských škol a nechtěla jsem si od žádného ředitele školy nechat diktovat, jak děti učit a vést. Věděla jsem, že prostředí má na vývoj člověka zásadní vliv, a proto jsem dětem chtěla vytvořit bezpečné a skutečně podnětné prostředí, o kterém jsem se učila v cizině, aniž by mě někdo omezoval.

O podnikání jsem toho moc nevěděla. Měla jsem ale vytrvalost, vizi a rodinu, která mě v náročných chvílích vždycky podržela. Volnočasové centrum se během let za podpory rodičů a kolegů postupně rozrostlo na dětskou skupinu a mateřskou a základní školu. Společně se zkušenými kolegy v ní poskytujeme kvalitní vzdělávání a vedení dětem od roka a půl do patnácti let. Spolupracujeme s odborníky a prakticky vedeme děti k poznání, že mají zásadní vliv na to, co se jim a ostatním v životě děje, a že mají možnosti měnit svět, když budou mít znalosti, dovednosti a ochotu pracovat. Dáváme jim příležitosti pocítit, že štěstí a naplnění je otázkou přístupu k životu a k práci a že na nich skutečně záleží. Oproti běžným školám, kde děti nemají (téměř) žádný vliv na průběh vzdělávání, je toto ohromný rozdíl. Naše škola je náročnější na sebe-disciplínu, ale zároveň je svobodnější, a většina dětí je u nás spokojených a všichni projevují větší znalosti, dovednosti a schopnosti, než se od dětí běžně očekává!

Díky pozorování a mezinárodním výcvikům Montessori pedagogiky, které jsme studovali v Mnichově, Denveru a Praze, jsme věděli, že děti mají ohromný potenciál a že Montessori obsahuje chytré pomůcky, které dětem pomohou pochopit zlomky v předškolním věku, polynomické vzorce ve třetí třídě, transponovat písničky, vést jednoduché účetnictví, vyložit evoluci živočichů v páté třídě a mnoho dalšího s přibývajícím věkem a dovednostmi. V Kampusu nám ale nikdy nešlo jen o intelektuální vzdělanost dětí.

Vždycky nás zajímalo, jak lze propojit akademické vzdělávání a růst osobnosti a společnosti jako celku. Ověřili jsme si, že v Montessori škole lze skvěle zprostředkovat dětem porozumění učivu, a přitom je vést také k vytrvalosti, schopnosti organizovat si práci a čas a k odpovědnosti, a to všechno bez známek a nutnosti soutěžit. Děti jsou schopné brát v potaz širší kontext, spolupracovat a přicházet s podnikatelskými nápady, které mohou realizovat, pokud jim dáme možnost. Dokážou si pomáhat, být laskavé a zároveň asertivní. Dokážou přijímat zpětnou vazbu a kritiku, ale také oceňovat sebe i ostatní za práci, kterou se podíleli na výsledku dobrých projektů. Všechno je to možné díky dobře nastavenému výchovnému a vzdělávacímu prostředí doma a ve škole. Máme v Kampusu radost, že se nám s dětmi a jejich rodiči daří kloubit požadavky na výkon i na wellbeing dětí! Přáli bychom si, aby se takto dařilo dětem i dospělým ve více školách.

Základní škola a mateřská škola Montessori Kampus funguje v krajském městě České Budějovice. Naši učitelé mají Montessori vzdělání, vedoucí učitelé absolvovali důkladné a náročné vzdělání mezinárodní společnosti Association Montessori Internationale (AMI), kterou založila sama Dr. Maria Montessori.

Škola má 85 dětí a žáků. Děti k nám dojíždějí z okruhu 30 km.

Naší misí je vytvářet bezpečné a podnětné prostředí pro rodiče a děti ve věku od narození do patnácti let.

Na provozu školy se podílí celkem 29 zaměstnanců a pravidelně spolupracujících externistů. Kromě vzdělávání dětí organizujeme také kurzy pro dospělé, večerní setkávání a debaty a akce pro celé rodiny.

Děti chtějí Montessori.

Mapa
Firma sídlí v Jihočeském kraji

3 otázky pro nominovanou osobu

Co Vás přivedlo k podnikání?

Vždycky mě bavilo pracovat s dětmi, a proto jsem studovala učitelství pro 1. stupeň ZŠ, pro střední školy a tři mezinárodní montessori výcviky Association Montessori Internationale (AMI) pro děti od narození do 15 let. Kromě brigád jsem ale nikdy nebyla zaměstnaná. Jsem schopná se podřídit, když je pro mě člověk inspirativní, dává mi smysl, co říká a dělá, a můžu se toho od něj hodně naučit. Nevnímala jsem ale, že tohle bude dlouhodobě fungovat právě ve školství. Ve školství jsou inspirativní osobnosti a ráda je sleduji, ale skvělých škol jako celků je pořád ještě malé množství. Spolupracující tým a přátelská atmosféra jsou pro mě nesmírně důležité. Chtěla jsem mít přímý a velký vliv na vytváření prostředí, ve kterém mně, zaměstnancům, dětem a jejich rodičům bude dobře a budou moct dostávat skvělé vzdělání.

Zbývá Vám čas na koníčky? Jak relaxujete?

Čtení knih všech možných žánrů mi jde samo. Pak relaxuji hrou na altovou flétnu, malováním a parašutismem. S padákem skáču ale hlavně proto, že jsem s rodinou a přáteli na malém letišti docela v přírodě. Práce si tam najde místo skutečně jen velmi výjimečně.

Jakou vlastnost považujete za svoji nejsilnější stránku?

To, co mi dlouhodobě pomáhá, je schopnost sebereflexe. Tedy umět si říct, co se mi povedlo, co jsem nezvládla a na čem potřebuji ještě pracovat. Vidím, že úspěch naší školy je hodně založen na tom, jak se rozvíjím já sama a každý člen našeho týmu. Jsem hrdá na to, že se dokážeme navzájem ocenit, i si citlivě a upřímně říct, co se nám nelíbí a pracovat na sobě. Nejsilnější je tedy vlastně touha učit se a zdokonalovat se.

Odpovídala Kristýna Turková, jednatelka

Důvod nominace

Kristýnu osobně znám a jsme spjaté ve dvou rovinách – pracovní, i té „klientské“. Před rokem jsme byly s dcerou klienty Montessori Kampusu. Její přístup k vedení a rozvíjení Montessori Kampusu a rozsah vědomostí v Montessori pedagogice je pro mě fascinující. Navíc její osobnost je natolik zajímavá a výjimečná, že si myslím, že je ideální kandidát na ocenění Český Goodwill – a to doslova – protože má dobrou vůli a své podnikání provozuje ne s prvotním cílem obohacení, ale pozitivně ovlivnit svět.

Nominační kategorie

Inovace

Nominoval/a:

obchodní partner

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokračováním v používání tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací naleznete v Souhlasím Prohlášení o ochraně osobních údajů