Český Goodwill 2024

Hledáme podnikatele a firmy, kterých si lidé váží!

NOMINUJTE TEĎ

Unie porodních asistentek, z. s.

Magdaléna Ezrová

Ročník 2023

Představení nominované firmy

Unie porodních asistentek, z. s. (UNIPA) je nestátní neziskovou profesní organizací porodních asistentek a studentek porodní asistence. Podílí se na rozvoji oboru porodní asistence v souladu s nejnovějšími vědeckými poznatky a přispívá ke zkvalitnění péče o ženu a dítě. Poskytuje odbornou podporu a garantované vzdělávání porodním asistentkám, pomoc a informace zdravotníkům v souvislosti s perinatální ztrátou a informační a poradenský servis těhotným ženám a jejich rodinám. Výzkumy a medicína založená na důkazech prokazují, že péče porodních asistentek je pro ženy ta nejlepší a děti přivedené na svět citlivým a respektujícím způsobem jsou relativně zdravější, mají rozvinutější psychosociální schopnosti a lepší studijní výsledky.

V širokém smyslu se tak UNIPA podílí na kultivaci reprodukční péče v České republice a pečuje o reprodukční zdraví žen a jejich rodin. Staví tak na premise, že reprodukční práva žen = lidská práva. Aktuálně to vedle spolupráci na tvorbě multioborové koncepce péče o matku a dítě obnáší témata související s eliminací porodnického násilí (fyzického i psychického) a transgeneračním přenosem porodního traumatu (zakoušeného nejen rodičkami a jejich rodinnými příslušníky, ale také personálem porodnic).

Z výzkumů vyplývá, že naše prenatální, perinatální a postnatální zkušenost je základem našeho dalšího života. Jinými slovy způsob, jakým jako společnost přivádíme na svět děti, určuje kondici nás-a-světa. Pro dosažení pozitivních změn ve světě, v němž žijeme a jejž tvoříme, musíme změnit podmínky existence žen a v souvislosti s tím způsoby, jakými na tento svět přivádíme nové lidské bytosti. Právě na tomto poli, spojeném s reprodukční péčí, právy a zdravím, se v mnoha směrech angažuje UNIPA. Zásadní roli v péči o reprodukční zdraví žen totiž hrají právě porodní asistentky.

Spolek UNIPA vznikl v roce 2005. U jeho zrodu stálo pět pražských porodních asistentek, které vnímaly, že vzhledem k nastavení zdravotního systému nemohou svoji profesi vykonávat plně, samostatně, autonomně, dle nejnovějších vědeckých poznatků, a především ve prospěch žen a jejich rodin. V cestě jim stála především legislativa a další systémové překážky i společenské předsudky. Spolek byl tedy založen v reakci právě na tuto situaci, a stal se tak organizací lobbující za práva porodních asistentek a potažmo žen. Práce porodních asistentek je hierarchicky podřízena gynekologům-porodníkům, a to navzdory tomu, že porodní asistentka je díky svému vzdělání a praxi primární odbornicí na fyziologický či normální porod, zatímco gynekologové-porodníci jsou vzdělaní a trénovaní především v diagnostice a řešení gynekologických a reprodukčních problémů. Těhotenství a porod ovšem nejsou nemoci či patologické stavy. Výzkumy i praxe potvrzují, že kontinuální, personalizovaná a respektující péče porodní asistentky v rámci důvěrného vztahu mezi ní a těhotnou ženou a její rodinou je pro zdraví jednotlivců i pro veřejné zdraví společnosti ta nejlepší.

UNIPA tedy původně vznikla jako zapsaný spolek lobbující za práva, zájmy a možnost plně legitimizovaného a autonomního výkonu profese porodních asistentek. Dnes je UNIPA přední profesní organizací porodních asistentek a studentek porodní asistence, garantuje kvalitní vzdělávání a stojí za politickým lobbingem prosazujícím jak profesní práva porodních asistentek, tak práva těhotných a rodiček v rámci národní strategie rovnosti žen a mužů. Dnes je UNIPA přední a nejaktivnější profesní organizace pro porodní asistentky působící v rámci celé ČR.

Mise UNIPA je náročná a konstantně naráží na nutnost překonávání ekonomických a politických zájmů jednotlivců i skupin. Týmový duch a vědomí smysluplnosti a společenské prospěšnosti poslání UNIPA jsou základní devizy, které tým UNIPA drží pohromadě.

Profesní organizace pro budoucí generace.

Mapa
Firma sídlí v Praze

3 otázky pro nominovanou osobu

Co Vás na Vaší práci nejvíc těší?

Práce v UNIPA nemá téměř nikdy okamžité výsledky. Když si ale zrekapituluji cestu naší organizace a podívám se na to, jaké péče se dostávalo ženám v porodnici před těmi téměř 20 lety a jaké dnes, troufám si říct, že změny jsou značné a že na nich máme podíl i my a naše soustavná snaha o zlepšování podmínek pro výkon našeho povolání a tím tedy i pro těhotné a rodící ženy.

V čem vidíte největší překážky podnikání?

Porodní asistentky v České republice nemohou pracovat autonomně a v systému péče o ženu (především v době těhotenství, porodu a poporodního období) mají velmi obtížnou roli. Také společnost, kvůli přetrženým historickým vazbám, opět pozvolna poznává, čím jí mohou být porodní asistentky prospěšné a proč je potřebuje.

Jaké máte plány do budoucna? 

UNIPA je nezisková organizace, takže velkou výzvou je pro nás každoročně stabilní cash-flow. Co se týče projektů, na kterých pracujeme, tak doufám, že se podaří vznik nejen Koncepce oboru porodní asistence ale i Koncepce péče o ženu a dítě. Na obou dokumentech se aktivně podílejí i členky UNIPA stejně jako na Národních postupech v porodní asistenci. Všechny tyto dokumenty do současnosti neexistovaly a jejich vznik značně podpoří porodní asistentky v jejich práci. Také doufám, že v pořádku dokončíme projekt Rodím v klidu bez násilí, který je financovaný z Norských fondů. A že se nám bude nadále dařit provozovat bezplatné informační linky pro ženy – Rodím v klidu, a pro zdravotníky – Perinatální ztráta.

Odpovídala Magdaléna Ezrová, prezidentka

Důvod nominace

Unie porodních asistentek zřídila bezplatnou linku pro rodiče, kde pracují proškolené porodní asistentky, které dokáží zodpovědět každý dotaz o předporodní, porodní a poporodní péči. Unipa se dále zasazuje o humanizaci porodnictví v Čechách.

Nominační kategorie

Partner

Nominoval/a:

zaměstnanec

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokračováním v používání tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací naleznete v Souhlasím Prohlášení o ochraně osobních údajů