Český Goodwill 2024

Hledáme podnikatele a firmy, kterých si lidé váží!

NOMINUJTE TEĎ

Rebelbean s.r.o.

Michal Stec

Ročník 2023

Představení nominované firmy

Rebelbean je zde, aby poskytl energii těm, kteří se nebojí žít život podle vlastních pravidel. Pro lidi, kteří jsou Rebelové z přesvědčení, stejně jako my.

Rebelbean vznikl jako one man show projekt v roce 2013. Od té doby se toho hodně změnilo a z garáže firma vyrostla na 6 podniků v Brně s téměř sto zaměstnanci, vlastní pražírnou a širokým portfoliem velkoobchodních zákazníků.

Naše firma se soustředí především na dva segmenty trhu s výběrovou kávou. Maloobchod ve formě vlastních kaváren či eshopu a velkoobchod, tedy prodej kávy a technologií partnerům a zákazníkům na B2B trhu. Třetí, minoritní činností je kávový catering pro firmy a eventy.

Naši činnost charakterizují tři slova, které rádi používáme jako motto a u všeho co děláme jsou přítomna: Upřímnost, udržitelnost, komunita. Promítají se jak do naší charitativní činnosti (například projekty se Slezskou diakonií), každodenní práce - co možná nejnižší produkce odpadů, tak do vztahů jak na pracovišti tak s našimi hosty a zákazníky.

Calm seas never made a skilled sailor.

Mapa
Firma sídlí v Jihomoravském kraji

3 otázky pro nominovanou osobu

Co Vás přivedlo k podnikání?

Chtěl jsem se postavit na vlastní nohy a začít budovat něco zajímavého, kde bych se mohl postupem času realizovat. Začal jsem sám ve svém bytě, ale brzy se ke mně přidal i kolega Jan Špalek, spolumajitel Rebelbean. Spolu s naším týmem pracujeme na tom, abychom se měli každý den lépe a za námi zůstalo něco, na co bychom mohli být hrdí.

Co Vás na podnikání nejvíc těší?

Největší radost mám když se věci posouvají dopředu. I kdyby to bylo o 1 % lepší než předtím, i to je víc než dost!

Čeho si nejvíc vážíte v obchodních vztazích?

Zcela jednoznačně spolehlivosti.

Odpovídal Michal Stec, společník

Důvod nominace

Michal a jeho malá firma Rebelbean, ač vyrostla z naprostého punku, se opravdu snaží přistupovat k věcem jinak, než je v gastru zvykem. Vytváří transparentní pracovní prostředí, kde se před zaměstnanci nic neskrývá. Vytváří podmínky, aby se lidé mohli rozvíjet, uplatňovat svoje silné stránky a růst společně firmou. Michal a celý Rebelbean chce jít cestou udržitelnosti, a to ať už ve vztahu k zaměstnancům, ale také ve vztahu k ekologii. Příkladem může být pražírna jako taková, ta v tuto chvíli produkuje téměř žádný odpad protože všechny "odpadní suroviny", které při pražení kávy vznikají, se dále využívají. Gastro bylo jedno z odvětví, které nejvíce zasáhl Covid a s ním spojené lockdowny. Michalova priorita zůstala však pořád stejná - postarat se o všechny naše zaměstnance (ať už brigádníky nebo HPP). Michal nepropustil žádného člověka a ještě během lockdownů rozdal několik stovek kilogramů kávy do nemocnic, hygienických stanic, šicích dílen a podobně a to jen proto, že mu to přišlo samozřejmé. V roce 2022 firma představila i svůj plán LGBTQ+ narovnání. Pro Michala (a celou firmu) to byl "pouze logický důsledek" dlouhodobého přístupu firmy. Být inkluzivní, vytvářet bezpečné a diverzní pracovní prostředí, nabízet rovné příležitosti, zkrátka být fér bylo vždy prioritou firmy. Firma tak zastoupila náš selhávající stát, aby i lidé z LGBTQ+ komunity mohli například na otcovkou dovolenou, měli nárok na volno na svatbu (tedy registrované partnerství) atd., a vytvořili jsme i plán na částečnou náhradu rodičovské dovolené (dle lidí z Pride Business Forum je tento náš koncept rodičovské opravdu unikátní). Určitě bych toho mohla napsat ještě mnohem víc. Michal Stec je člověk, kterého si nesmírně vážím, protože se snaží dělat věci dobře, udržitelně a lidsky. Jsem moc pyšná na to, že s ním můžu pracovat, a věřím, že si ocenění své práce a přístupu zaslouží. Děkuji.

Nominační kategorie

Partner

Nominoval/a:

zaměstnanec

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokračováním v používání tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací naleznete v Souhlasím Prohlášení o ochraně osobních údajů