Český Goodwill 2024

Hledáme podnikatele a firmy, kterých si lidé váží!

NOMINUJTE TEĎ

Konsent, z.s.

Johanna Nejedlová

Ročník 2023

Představení nominované firmy

Od roku 2016 boří Konsent mýty o sexu a vztazích. Začali jsme na poli sexuálního násilí a obtěžování, dneska se už zabýváme komplexní sexuální a vztahovou výchovu dětí i dospělých. Je co dohánět. Vedle snahy o nápravu definice znásilnění tak připravujeme systémové zkvalitnění sexuální výchovy na školách, poskytujeme workshopy a podklady pro rodiče, školíme o prevenci sexuálního obtěžování univerzity, firmy, tábory, děti na školách, vyučující i bary. Naše vize? Svět, kde každej ví, že respekt a souhlas jsou základ každý interakce.

Začínali jsem ve třech a dělali Konsent po večerech a bez financí. Dneska má náš tým kanceláře v Praze i Brně a je nás v týmu celkem 15. K tomu máme přes 20 lektorujících a stovky dobrovolníků a dobrovolnic. Ročně se díky tomu našich workshopů účastní přes 4000 lidí. S dalšími 45 000 pravidelně komunikujeme o našich hodnotách na sociálních sítích.

Mapa
Firma sídlí v Praze

3 otázky pro nominovanou osobu

Co Vás přivedlo k tomu, co děláte?

Konsent jsem založila, protože v Česku chyběla organizace, která by se věnovala uceleně prevenci sexuálního násilí. Sama jsem zažila znásilnění v době, kdy se o tématu téměř vůbec nemluvilo a setkávala jsem se často s reakcemi, které nebyly adekvátní. Lidé mi říkali, že se nemůžu divit, když nosím krátké sukně třeba. Prevence vypadala maximálně tak, že vám jako ženě lidé říkali, že nemáte v noci chodit sama parkem. To vám ale k ničemu není, když 90% znásilnění spáchá někdo, koho oběť zná. V roce 2015 pak Amnesty international zveřejnila průzkum, který říkal, že 63% Čechů a Češek si myslí, že za znásilnění si ženy mohou částečně samy. Napsala jsem k tomu post na sociální sítě, který končil tím, že s tím musíme něco udělat. A post se virálně šířil a začali se mi ozývat lidé, kteří to viděli podobně jako já. Od první osvětové kampaně jsme se pak rychle dostali k tomu, že chceme hlavně vzdělávat lidi v tom, aby věděli, že se mají k druhým chovat s respektem a že dobrý sex je sex, který chtějí všichni zúčastnění. Bez toho, to totiž není sex, ale znásilnění. Proto se Konsent jmenuje, jak se jmenuje. Základem je souhlas.

Co Vás na Vaší práci nejvíc těší?

Konsent je nezisková organizace. A přestože některé naše služby si klienti hradí – především firmy, negenerujeme zisk. Cokoliv, co vyděláme jako spolek musíme (a chceme) poslat do neziskových aktivit, které poskytujeme. Protože naším hlavním cílem je posouvat Česko k lepšímu. Nejvíc mne těší pozitivní reakce veřejnosti. Často nám lidé říkají, jak naší práci fandí, jak jsme jim pomohli vyrovnat se s těžkými situacemi. A máme výsledky. V minulém roce Amnesty International opakovalo svůj průzkum a že si ženy za znásilnění můžou sami, si myslí už jen 40 % lidí. To není malý pokrok, i když ještě máme pořád co dělat J. Když jsme začínali nabízet preventivní workshopy na školách, zájem byl minimální. O pět let později nezvládáme pokrýt poptávku. Vyvinuli jsme proto metodiky, které si vyučujícímůžou stáhnout, aby mohli sexuální výchovu učit sami a nemuseli jsme do škol posílat naše lektory. Stáhlo si je už přes 15 000 vyučujících. To mi dělá velkou radost!

Jaké máte plány do budoucna?

S Konsentem se chceme víc zaměřit právě na prostředí byznysu, ve kterém se, stejně jako v každém kolektivu často děje sexuální obtěžování. Firmám pomáháme nastavovat bezpečné prostředí, kde se podaří incidenty řešit dřív, než eskalují do většího problému se zásadnějšími dopady.

Odpovídala Johanna Nejedlová, předsedkyně

Důvod nominace

Informování a řešení sexualizovaného násilí na školách, univerzitách, ve firmách, v baru, v kyber prostoru; boření mýtů a sexismu; zasazování se o změnu definice znásilnění a reformu sexuálního vzdělávání (výchovy).

Nominační kategorie

Partner

Nominoval/a:

zaměstnanec

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokračováním v používání tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací naleznete v Souhlasím Prohlášení o ochraně osobních údajů