Český Goodwill 2024

Hledáme podnikatele a firmy, kterých si lidé váží!

NOMINUJTE TEĎ

SILEX spol. s r.o.

Ivana Šachová

Ročník 2023

Představení nominované firmy

Firma Silex s.r.o. vznikla v r. 1990 jako obchodní firma, která zprostředkovávala vývoz bavlněných potištěných, viskozových a dekoračních tkanin českým a slovenským výrobcům. Všech nás 8 zaměstnanců pracovalo dříve v PZO Centrotex. S ohledem na budoucnost firmy jeden ze dvou společníků Petr Šach v r. 1992 přišel s myšlenkou vybudovat vlastní značku SCANquilt a nechat si vyrábět a prodávat lůžkoviny velkoobchodně. Lehké přikrývky plněné dutým vláknem inspirované výrobou v Norsku a Finsku byly na trhu novinkou a dostavil se rychle obchodní úspěch, sortiment jsme postupně doplnili o polštáře, povlečení ve skandinávském designu, prostěradla a ručníky.  

Po 10 letech fungování firmy a přednesení nového záměru vybudovat i vlastní maloobchodní síť pod vlastní značkou zaměřenou zejména na tuzemský prodej došlo z důvodu odlišných představ obou společníků k rozdělení firmy. Následovalo otevření několika prodejen v pronajatých prostorech OD Prior a následně i v nově budovaných OC nového typu.

3 roky na to manžel Petr Šach náhle zemřel a ze dne na den jsem byla postavena před rozhodnutí, jak dál, zda firmu prodat, zda najmout profesionálního manažera, nebo se ujmout řízení firmy sama. Po dědickém vypořádání části firmy jsem se rozhodla za podpory zaměstnanců a obchodních partnerů pro pokračování, resp. nový začátek a řízení firmy vlastními silami. Byla to velká výzva a přestože od r. 2004 firma prošla mnoha změnami a úskalími, společně se nám podařilo zatím vše zvládnout a v současné době provozujeme síť 60 vlastních maloobchodních prodejen v OC, pro které si pod vlastní značkou SCANquilt necháváme vyrábět na zakázku lůžkoviny u několika výrobců převážně v Čechách a na Slovensku. Naší snahou je nabídnout kvalitní lůžkoviny a dekorační textilní výrobky v šíři a hloubce sortimentu tak, aby si každý z rodiny a přiměřeně svým možnostem vybral to, co mu udělá domov krásnějším.  Spánkem trávíme dost času, proto by měl být kvalitní a relaxační. Na prodejnách se snažíme poskytnout poradenství při výběru, a i když za podpory e-shopu, stále preferujeme prodej v kamenných prodejnách, kde si na naše výrobky můžete sáhnout, vidíte všechny odstíny, a navíc Vás rádi obsloužíme. 

Firma patří se svou vlastní sítí 60 maloobchodních prodejen SCANquilt k předním prodejcům kvalitních lůžkovin, regionálně jsme zastoupeni ve všech krajích a většině měst nad 50.000 obyvatel, na Slovensku prodáváme v síti 10 prodejen SCANquilt prostřednictvím obchodního partnera.  Sortimentně nabízíme 10 řad lehkých a hřejivých přikrývek a polštářů, více než 700 vzorů a barev povlečení na více jak 10 materiálech, škálu barev a rozměrů prostěradel a ručníků, osušek, županů, koupelnových předložek, ubrusů, prostírání, dekoračních návleků, vlněných a pletených plédů a přehozů.

Zakládáme si na dobrých mezilidských vztazích jak zaměstnaneckých, tak obchodních, protože to, v jaké atmosféře člověk pracuje, se odráží na výsledcích jeho práce, na osobní spokojenosti a jeho dalším vztahu k zákazníkovi. Vždy se snažíme o dlouhodobost a vzájemnou výhodnost spolupráce, samozřejmostí je férovost v jednání, ale zároveň s vysokým důrazem na výkonnost a kvalitu práce. 

V současné době zaměstnáváme 190 zaměstnanců, 20 na centrále a pak prodejní personál na prodejnách po celé republice. V partnerských šicích dílnách, na centrálním skladu a poskytováním služeb je na nás prací trvale plně napojeno minimálně dalších 50 osob. Více než 10 let podporujeme prostřednictvím Dejme dětem šanci o.s.  děti opouštějící dětské domovy formou darů v podobě lůžkovin, a jednorázově vybavujeme lůžkovinami různé léčebny nebo domovy seniorů. Finančně dlouhodobě podporujeme Avon pochod propagující prevenci a včasné odhalení rakoviny prsu.  

Je dobré stát vždy pevně nohama na zemi, ale jednou nohou mít nakročeno vpřed… Pokud se zavřou jedny dveře, otevřou se jiné…

Mapa
Firma sídlí v Praze

3 otázky pro nominovanou osobu

V čem vidíte největší překážky podnikání?

Nevnímám něco jako velmi zásadní, nevidím zásadní překážky, ale ani podporu.

Kdo je Vaším vzorem osobním, případně podnikatelským vzorem?

Za více jak 30 let obchodní praxe jsem se potkala s mnoha osobnostmi i nevýznamných jmen, ale každý mě něčím inspiroval jak v profesním, tak osobním životě.

Zbývá Vám čas na koníčky? Pokud ano, jakým se věnujete?

I když se práci věnuji více, než je běžné, velmi ráda cestuji s přáteli do vzdálenějších destinací, ale ráda poznávám i krásná místa u nás. Neodolám dobrému jídlu a kulinářským zážitkům. Ráda se věnuji pěstování květin a údržbě velké zahrady na chalupě, kde trávím čas s velkou rodinou svých sester. 

Odpovídala Ivana Šachová, jednatelka

Důvod nominace

SCANquilt známe snad všichni, jelikož jeho pobočku lze najít snad v každém větším obchodním centru. Málokdo už však ví, že za touto značkou stojí paní Šachová, která má za sebou velmi silný příběh nejen o podnikání. Toto ocenila i anketa TOP ženy prvním místem v kategorii podnikatelka. Paní Šachová dbá o své zaměstnankyně a podporuje i charitativní činnost. Společnost má téměř 60 poboček a klade vysoké nároky na kvalitu. Pro její sílu i úspěchy si ji vážím.

Nominační kategorie

Tradice

Nominoval/a:

jiný

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokračováním v používání tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací naleznete v Souhlasím Prohlášení o ochraně osobních údajů