Český Goodwill 2024

Hledáme podnikatele a firmy, kterých si lidé váží!

NOMINUJTE TEĎ

Atelier 99 s.r.o.

Martin Jeřábek

Ročník 2023

Představení nominované firmy

U zrodu brněnského Atelieru 99 v roce 2013 stáli zkušení projektanti s ambicí tvořit životaschopné stavby, které nekončí na papíře. Tato idea společně s důrazem na umělecky hodnotnou architekturu a vášeň pro moderní technologie k sobě rychle přitáhla další. Atelier se rozrůstal, projekty byly čím dál pestřejší. Dnes tvoří A99 přes 50 architektů a stavebních inženýrů, kteří mají na kontě více než 260 projektů pro soukromý i veřejný sektor.

Věnujeme se hlavně občanské výstavbě – projektujeme školy, sportovní stavby, stavby pro zdravotnictví, větší obytné soubory, domovy pro seniory nebo rekonstrukce významných památkově chráněných objektů. A protože se z naší vášně pro moderní technologie stala každodenní rutina, projektujeme v BIM a používáme 3D tisk, drony nebo virtuální realitu.

Naši filozofii životaschopnosti uplatňujeme i mimo atelier a finančně podporujeme nejrůznější spolky i jednotlivce z našeho nejbližšího okolí. Každý rok společně se skupinou PFM Group tak přispíváme na dětské skupiny, mateřské školy, sportovní kluby, lidi s handicapem nebo třeba opuštěná zvířata.

Máme umělecké ambice, ale taky selský rozum. Jsme praktici a pragmatici. Neděláme ramena – navrhujeme stavby, které mají šmrnc a životaschopnou podobu¨.

Mapa
Firma sídlí v Jihomoravském kraji

3 otázky pro nominovanou osobu

Co Vás přivedlo k podnikání?

Řekl bych, že nejspíš život. A taky trochu Vila Tugendhat. Do školky jsem totiž chodil v Arnoldově vile: té, co se nachází v kopci mezi Tugendhatkou a Löw-Beer vilou. Každý den jsem tyto dvě stavby pozoroval a fantazíroval, jaké příběhy se v nich asi odehrávaly... .

Po vysoké jsem chvíli pracoval jako projektant, později HIP. Vzhledem k dluhům, které jsem měl kvůli své rodině, jsem si začal po večerech přivydělávat společně s budoucím společníkem Pepou Pirochtou. Začalo nám to jít hezky, a tak jsme si řekli, že založíme vlastní firmu. A tady se začala psát historie “áček”. Já, Pepa Pirochta a Pavel Gregor jsme v roce 2013 založili Atelier 99, kde letos slavíme krásných 10 let. Překonali jsme metu 100 mil. obratu a dospěli do velikosti, která svědčí nám i našim projektům.

A jedna perlička na závěr: po 30 letech jsem se vrátil na “místo činu” do Arnoldovy vily, abych spolu se svým týmem navrhl její rehabilitaci. Kruh se příznačně uzavřel a já si dodnes pamatuji, jakou jsem tehdy pocítil vděčnost za to, že mě můj (ne vždy jednoduchý) život zavedl až sem…

V čem vidíte největší překážky podnikání?

Víte, každý manažer nakonec dospěje do bodu, že největší překážkou si je on sám. Je jen otázkou času, kdy si to uvědomí a jak s tím naloží. U mě tenhle “budíček” přišel poměrně brzy, ještě před čtyřicítkou, za co jsem opravdu rád. Můžu na sobě pracovat, odkrývat svoje limity a omezující přesvědčení a posouvat tím atelier vpřed. Protože jinak vnímám Česko jako to nejlepší místo k podnikání.

Zbývá Vám čas na koníčky? 

Ano, po těch letech jsem už i sám sebe dokázal dostat mezi priority. Rád jezdím na kole, čtu, chodím do divadla nebo si vychutnávám dobré jídlo. Přiznám se, že kdekoliv jsem, tam pozoruji hlavně domy – a nepřestává mě to bavit.

Odpovídal Martin Jeřábek, jednatel

Důvod nominace

Nominuji Atelier 99, protože dělají krásné a inovativní stavby, ale zároveň si zachovávají selský rozum. Takže se v té kráse zároveň hezky žije :-)

Nominační kategorie

Inovace

Nominoval/a:

kamarád(ka)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokračováním v používání tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací naleznete v Souhlasím Prohlášení o ochraně osobních údajů