Český Goodwill 2024

Hledáme podnikatele a firmy, kterých si lidé váží!

NOMINUJTE TEĎ

KLAUS Timber a.s.

Marcel Klaus

Ročník 2023

Představení nominované firmy

Ideu vlastní firmy jsem měl v hlavě už od studií. Situace v 90. letech byla pro podnikání velmi příznivá a já se chtěl chopit příležitosti. Po maturitě jsem dva roky pracoval u pásu v německé rybárně a tehdy jsem měl dostatek času na přemýšlení, jakým směrem se vydat a jak podnikatelský záměr uchopit. V roce 1998 jsem začal s realizací, nebylo na co čekat.

Inspiroval jsem se u známého, který ve stodole zpracovával dřevní kulatinu a řezivo prodával do Německa. Zdálo se to jako hračka – jedna pila a prostor s přípojkou elektřiny, víc nebylo potřeba. Tak jsem se do toho také pustil, aniž bych o zpracování dřeva něco věděl. Nebyl jsem z oboru, všechno jsem se učil až praxí. Bylo to jedno velké bláznovství, do kterého jsem s prvními pár kolegy skočil rovnýma nohama a dal do něj všechno.

Po prvním půlroce jsme se z důvodu větší rentability přeorientovali z prodeje řeziva na výrobu palet a té se věnujeme dodnes. V současné době patří naše společnost v rámci oboru k české špičce. Zaměřujeme se na atypické dřevěné palety, které navrhujeme přesně dle přání zákazníka. Nyní je v našem portfoliu více než 700 druhů, vyrábíme i víka a bedny. Máme také vlastní kamionovou dopravu. Palety míří především do Německa, ale také do Francie, Švýcarska, Rakouska a dalších evropských zemí. Na našich paletách pak putuje zboží do celého světa.

Začínal jsem se třemi kolegy, dnes je nás více než stokrát tolik, blížíme se k hranici 400 zaměstnanců. Na lidech celé naše fungování stojí, proto dbáme především na udržování dobrých vztahů – se svými zaměstnanci, obchodními partnery i kolegy z oboru. Nezapomínáme ani na region, v němž působíme, a snažíme se vracet do něj něco zpět. Podílíme se na jeho rozvoji, podporujeme revitalizační, ale také sociální, kulturní a vzdělávací činnost. Společně s manželkou Lenkou jsme v roce 2016 založili Nadační fond Lenky a Marcela Klausových, v rámci něhož se zaměřujeme především na zdravotně-sociální a humanitární projekty s cílením na region jižního Plzeňska.

Život je příliš krátký na to, abychom dělali kompromisy.

Mapa
Firma sídlí v Plzeňském kraji

3 otázky pro nominovanou osobu

Co Vás přivedlo k podnikání?

Na začátku byla odvaha, nadšení a zároveň určité potlačení pudu sebezáchovy. Klíčoví pak byli lidé, které jsem na své cestě potkal. Vždy jsem měl štěstí na srdcaře, kteří se mnou táhli za jeden provaz a podporovali mě – moji kolegové, obchodní partneři, rodina, přátelé.

Co Vás na podnikání nejvíc těší?

Možnost jít neustále kupředu, vyvíjet se, zlepšovat… A zároveň příležitost něco změnit, podílet se na rozvoji svého okolí.

V čem vidíte největší překážky podnikání?

Největším úskalím podnikatelů je stagnace, která nevyhnutelně vede k úpadku. Představa, že jsme jednou něčeho dosáhli, a tak si můžeme dovolit usnout na vavřínech, je cesta do záhuby.

Odpovídal Marcel Klaus, předseda správní rady

Důvod nominace

Pana Klause nominuju, protože je to spolehlivý zaměstnavatel a váží si svých zaměstnanců jak finanční odměnou, která je nadstandardní, tak své zaměstnance pochválí, což dělá málo zaměstnavatelů.

Nominační kategorie

Partner

Nominoval/a:

Bývalý zaměstnanec

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokračováním v používání tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací naleznete v Souhlasím Prohlášení o ochraně osobních údajů