Český Goodwill 2024

Hledáme podnikatele a firmy, kterých si lidé váží!

NOMINUJTE TEĎ

Farma Částkov

Simona Hrochová

Ročník 2023

Představení nominované firmy

Po několika letech hledání jsem v roce 2014 konečně našla místo, kde bych mohla realizovat svůj sen o organickém hospodaření, vytvořit místo, kde budu moci navracet půdě i krajině její sílu, zdraví i život. Postupnými krůčky vpřed, ale i pády, jsme s mužem došli až do dnešní podoby našeho hospodářství. 

Díky odchodu z rodinné firmy po smrti otce jsem se rozhodla věnovat veškeré své úspory do citlivé přestavby domu z roku 1827, do vybudování organické zeleninové farmy, která dnes čítá skoro dvouhektarový extenzivní sad, který je hlavně v duchu silvoorebném, založený na podzim 2017. V meziřadích se nacházejí jak loučky, tak i zeleninová políčka a samozřejmě mobilní ohrada pro naše přeštická prasátka, která nám pomáhají svým rytím narušovat travní drn a půdu tzv. předpřipravit pro pěstování zeleniny. Dále je to skoro půlhektarové políčko se zeleninou, ale i ovocnými stromy, keři a bylinkami. Založeno v roce 2016.

Poslední částí je zahrada, kde pěstujeme nejnáročnější druhy zeleniny, ale take je to místo setkávání a spočinutí všech, kteří nás navštěvují.

Od počátku bylo naší filosofií, abychom my znali své zákazníky a oni nás. I proto jsme od roku 2021 součástí KPZkoalice, která sdružuje Komunitou podporované zemědělce.

V loňském roce se celé naše hospodářství stalo certifikovaným Ukázkovým permakulturním projektem. Na našich pozemcích hospodaříme udržitelně a v souladu s přírodou. I proto nepoužíváme žádná syntetická hnojiva ani postřiky, snažíme se o biodiverzitu, minimalizujeme pohyb s půdou i uměle dodávanou závlahu, maximalizujeme pokryv hlavní plodinou a nebo meziplodinou. Neoráme a ke kultivaci půdy používáme broadforky, rotační brány a meziplodiny, kdy podíl ruční práce je cca 90% a traktor nám poslední roky slouží již jen jako pomocník pro přesun materiálu.

V současné době většinu našich výpěstků distribuujeme formou KPZ, která čítá asi 80 rodin. Naši zákazníci si vždy na jaře zaplatí podíl v naší KPZ a dostávají od cca dubna do listopadu bedýnku naší čerstvé organické zeleniny, ovoce a bylinek, je to dle jejich výběru 30 a nebo 15 odběrů sezónně. Díky tomuto způsobu prodeje podporujeme sezónnost-lokálnost-čerstvost-kvalitu.

Vždy u mne vítězí kvalita nad kvantitou. Přeji si, aby tu zdravá půda i krajina byla nejen pro naše děti, ale i pro další a další generace.

Půdě a krajině dávám vždy více, než jí beru. Mým přáním je, aby tu živá krajina byla nejen pro naše děti, ale i pro další a další generace.

Mapa
Firma sídlí v Pardubickém kraji

3 otázky pro nominovanou osobu

Co Vás na podnikání nejvíc těší?

Ta různorodost, pestrost, neustálé se učení. Pozorovat tu obrovskou energii v malém semínku, ze kterého se během týdnů stane silná rostlina.

Jaké máte plány do budoucna?

Vybudovat stabilně fungující farmu včetně navýšení kapacit na sběr dešťové vody a dostatečně velké komunitní zázemí. A hlavně stále pečovat o krajinu a půdu, ve které žiji.

Máte nějaké koníčky?

Má práce je mým koníčkem a věřím, že se opět najde prostor na mou velkou zálibu v koních.

Odpovídala Simona Hrochová, majitelka a koordinátorka

Důvod nominace

velmi kvalitní potraviny z českého pole

Nominační kategorie

Tradice

Nominoval/a:

na FB jsem fanda jejich podnikání

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokračováním v používání tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací naleznete v Souhlasím Prohlášení o ochraně osobních údajů