Český Goodwill 2024

Hledáme podnikatele a firmy, kterých si lidé váží!

NOMINUJTE TEĎ

Institut prevence a řešení předlužení, z.ú.

Radek Hábl

Ročník 2023

Představení nominované firmy

Po hospodářské krizi v letech 2008–2012 se díky špatné legislativě, která podporovala obchod s dluhy, nacházela v exekuci desetina dospělé populace. V té době tu nebyla žádná data o hloubce a rozsahu exekučního problému, terén byl naprosto nepřehledný a za dluhy si „každý mohl sám“.

Radek Hábl proto s kolegy z Otevřené společnosti vytvořil v roce 2017 interaktivní Mapu exekucí až na úroveň těch nejmenších obcí, která umožnila detailní pohled na rozsah tohoto problému. Mapa obsahovala řadu údajů jako počet osob v exekuci, vymáhanou částku nebo věkovou strukturu. Okamžitě po zveřejnění přitáhla mapa obrovskou mediální pozornost a o téma exekucí se začali zajímat politici, sociologové, výzkumníci, ekonomové, představitelé obcí a další odborníci. Následně v roce 2019 vznikl Institut prevence a řešení předlužení, který veškeré dosavadní aktivity formálně ukotvil a zastřešil. V roce 2023 odvysílala Česká televize úspěšný dokumentární seriál „V exekuci“, na jehož výrobě se Institut podílel a Radek Hábl pořadem provázel.

Lidé v Institutu usilují o nastolení férových podmínek a odstranění přetrvávajícího obchodu s dluhy. Zaměřují se na prosazování legislativních změn, vzdělávání pracovníků v pomáhajících profesích, předkládání nových dat a statistik i vytváření nových nástrojů a podpoře předlužených lidí. Vycházejí z dat a z ekonomických analýz, které dokládají o kolik miliard všichni kvůli špatnému systému přicházíme, poukazují na sociální souvislosti a dopady tohoto neutěšeného stavu, vystupují proti nekalým praktikám a „různým šmejdům“.  Jejich hlavním cílem je návrat zadlužených občanů ze šedé zóny na legální trh práce a s tím související pozitivní ekonomické i sociální dopady.

Mají nemalý podíl na tom, že oproti krizovému roku 2013 klesl počet osob v exekuci o cca 260 tisíc (z původních 930 tisíc na současných 667 tisíc).

Měníme pravidla hry neférového systému exekucí a vymáhání dluhů.

Mapa
Firma sídlí v Praze

3 otázky pro nominovanou osobu

Co Vás přivedlo k založení Institutu?

Rozčílení z fungujícího nemravného obchodu s dluhy, ale především vědomí toho, co všechno kvůli neférovému systému exekucí a vymáhání dluhů česká společnost ztrácí a co nápravou věcí může získat. 

V čem vidíte největší překážky podnikání?

V našem případě představa firem, že neziskové organizace poskytují služby vždy zdarma.

Jaké máte plány do budoucna?

Rádi bychom rychleji snížili počty rodin v exekucích a v rámci podnikání přiměli firmy, aby se více staraly o finanční zdraví svých zaměstnanců.

Odpovídal Radek Hábl, zakladatel

Důvod nominace

Institut prevence a řešení předlužení je organizace, která si podle mě ocenění ČG opravdu zaslouží. Zakladatel Radek Hábl se totiž zajímá jednak o problematiku předlužení a o to, co lidi trápí, do jakých situací se dostávají, ale navíc se snaží změnit systém, aby nedocházelo k nekalým praktikám. Má lví podíl na tom, že se o způsobu exekucí v ČR mluví, že už jsou patrné i systémové změny. Kvituji také jeho iniciativu Nedlužím státu, která lidem pomáhá zjistit, kde mají případné dluhy. Radek Hábl umí o duhové problematice velmi dobře mluvit, umí problémy pojmenovat, vysvětlit, angažuje se v pomoci konkrétním lidem. Kvůli tomu, aby mohl pomáhat, odešel ze světa byznysu a své zkušenosti se snaží zúročit v této oblasti. A podle mě se mu to velmi daří. Navíc se snaží společnost vzdělávat, šířit osvětu, má pochopení pro lidi, kteří se ocitli v dluzích, nesoudí je, ale pomáhá jim.

Nominační kategorie

Partner

Nominoval/a:

obchodní partner

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokračováním v používání tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací naleznete v Souhlasím Prohlášení o ochraně osobních údajů