Český Goodwill 2024

Hledáme podnikatele a firmy, kterých si lidé váží!

NOMINUJTE TEĎ

GEMINI oční klinika a.s.

Pavel Stodůlka

Ročník 2023

Představení nominované firmy

Oční klinika Gemini si své hodnoty zakládá na partnerství mezi pacienty a lékaři. Tuto vizi s sebou nese od okamžiku svého vzniku. Spojení důvěry, vzájemného porozumění a úzké spolupráce mezi pacienty a zdravotnickým týmem se promítá také v logu Gemini, které zachycuje dvě postavičky držící se za ruce, tedy pacienta a zdravotníka. Tato vize není pouze o odbornosti, nýbrž také o lidském přístupu. Historie oční kliniky Gemini sahá až do roku 2003, kdy ji založil prim. MUDr. Pavel Stodůlka, Ph.D., FEBOS-CR, ve Zlíně. Z původní adresy se kvůli rostoucí poptávce brzy přesídlila do větších prostor, aby klinika lépe vyhovovala potřebám pacientů. Postupně se rozrůstala a vytvářela nová pracoviště po celém Česku i ve Vídni a provozuje nyní jedenáct klinik, čímž se stala největší oční klinikou v České republice s téměř čtyřmi stovkami zaměstnanců.

Kromě laserových zákroků a operací šedého zákalu provádí oční klinika Gemini také operace sítnice a transplantace rohovky. Provádí i unikátní operace jako je implantace umělé rohovky, čímž se podařilo vrátit zrak slepým lidem, kteří byli slepí dokonce desítky let. Gemini pravidelně hostí renomované oční chirurgy z celého světa, kteří přijíždějí za poznatky a inspirací kvůli řadě úspěšných a unikátních operací a modernímu vybavení. Vzdělávání má v klinice Gemini své zvláštní místo. Proto má klinika svůj vlastní akreditovaný program pro mladé lékaře. Kromě toho pořádá klinika významné vzdělávací akce na regionální, národní i mezinárodní úrovni, přispívající k dalšímu rozvoji oftalmologie na světové úrovni.

Zlomovým byl i rok 2022 díky otevření vlastní oční tkáňové banky, která je čtvrtou svého druhu v České republice a první ve Zlínském kraji. Hraje klíčovou roli ve snižování nedostatku rohovkové tkáně pro transplantace, čímž výrazně zkracuje čekací doby pacientů na tuto proceduru. Zvyšuje tak počet lidí, kterým lze poskytnout novou naději na lepší zrak. Oční klinika Gemini také vyvíjí nebo spolu-vyvíjí nové technologie, a dokonce se stala jediným výrobcem nitroočních čoček v ČR.

Pomáháme lidem vidět lépe.

Mapa
Firma sídlí v Praze

3 otázky pro nominovanou osobu

Co Vás přivedlo do Vaší současné pozice?

Už v mládí jsem se nadchl pro medicínu, abych mohl pomáhat lidem, a protože mě bavily i technické obory, oftalmologie bylo propojení obou disciplín. Jako student a mladý lékař jsem s batohem cestoval po světě, spal po levných hotelech, abych se mohl učit od těch nejlepších očních chirurgů na světě. Své cenné poznatky jsem pak přivezl zpátky do Zlína, který má bohatou historii oční medicíny. Působil jsem coby primář očního oddělení v Krajské nemocnici Tomáše Bati. Chtěl jsem pacientům poskytovat tu nejlepší možnou péčí a nejmodernější možnosti léčby, což se ale ve velkých nemocnicích zavádí pomalu. To mě vedlo k rozhodnutí založit oční kliniku Gemini. Na začátku jsem samozřejmě ani netušil, že se rozrosteme i za hranice Česka a budeme tou největší sítí očních klinik u nás.

Kdo je Vaším vzorem osobním, případně podnikatelským vzorem?

Mým českým vzorem je zlínský podnikatel Tomáš Baťa, nejen jako úspěšný podnikatel, ale také jako vizionář a inovátor. Baťa byl zakladatelem Baťových závodů, což byla společnost, která se stala jedním z největších a nejúspěšnějších obuvnických podniků na světě a zároveň mělo jeho podnikání hluboký sociální smysl. Byl průkopníkem v oblasti podnikání a inovací. Přinesl do podnikání nové myšlenky a strategie, které změnily obuvnický průmysl. Podobně se snažím i já inovovat v oblasti oftalmologie a přinášet nové přístupy a technologie do péče o zrak.

Obdivuji také Elona Muska, který přišel do Ameriky s batůžkem z Jižní Afriky přes Kanadu a dokázal prosadit obrovským úsilím a obdivuhodnými inovacemi všemi vysmívané elektromobily pro ekologičtější a udržitelnou dopravu, ačkoliv si za už dříve vydělané peníze mohl užívat jednoduchý život. Úspěšnými operacemi a inovativními postupy se daří i oční klinice Gemini zlepšovat lidem život a přijíždějí k nám oční chirurgové z celého světa se podívat nové lasery a operační postupy.

Kterou z Vašich vlastností podle Vašeho názoru nese Vaše okolí s nejmenší libostí?

Myslím, že to může být náročnost a snaha vylepšovat i to, co mnozí už považují za výborné a další zlepšování za zbytečné mrhání času a úsilí.

Odpovídal Pavel Stodůlka, předseda představenstva

Důvod nominace

navracejí lidem zpět zrak, dokáží neskutečné věci jejich práce MUSÍ být oceněná

Nominační kategorie

Made in Czechoslovakia

Nominoval/a:

jiný

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokračováním v používání tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací naleznete v Souhlasím Prohlášení o ochraně osobních údajů