Český Goodwill 2024

Hledáme podnikatele a firmy, kterých si lidé váží!

NOMINUJTE TEĎ

Spectrasol s.r.o.

Daniel Jesenský a Hynek Medřický

Ročník 2023

Představení nominované firmy

Spectrasol je český, 5 let existující startup. Vyvíjíme a aplikujeme biologicky optimalizované prokognitivní LED osvětlovací systémy napodobující přirozené sluneční světlo v interiérech nejlépe ze všech existujících elektrických světelných zdrojů na světě. Technologii vyvinul s předními českými experty, vědci a uznávanými autoritami v oblasti chronobiologie a světelné techniky spoluzakladatel a společník Hynek Medřický, který je uznávanou osobností v oblasti biologických a dalších souvislostí mezi světlem a životem.

Naše technologie představuje světově unikátní patentově chráněné řešení v rámci jednoho z klíčových trendů v osvětlování budov, tzv. Human Centric Lithting. Aplikujeme osvětlení v souladu s cirkadiánními rytmy organismu, prostřednictvím nevizuálního systému oka, které ovlivňují náš kognitivní výkon, produktivitu, zdraví, vitalitu, náladu a kvalitu spánku. To je dnes důležitější než dříve, protože lidé oproti našim předkům tráví svůj denní čás stále více v interiérech budov prací, studiem, sportem, nakupováním a dalšími denními činnostmi.

Firma vznikla za účelem rozvoje patentovaného nápadu do formy produktů, tj. jejich vývoje, ověření funkčnosti a účinnosti, realizací pilotních a běžných aplikací a následné internacionalizace spojením s globálně přítomnou značkou. Proto je zatím Spectrasol obchodně aktivní jen na svém lokálním trhu v CŘ a na Slovensku.

Během zavádění produktů na trh byla realizována řada pilotních projektů ve spolupráci s vědeckovýzkumnými pracovišti, především ČVUT, Národního ústavu duševního zdraví, Přirodovědecké faktulty UK, nebo vědeckovýzkumným centrem bio-technologií BIOCEV. V realizovaných experimentech byl například prokázán pozitivní vliv na studijní výsledky studentů pražských gymnázií (o 15-20 % lepší výsledky v kognitivních testech po 3 měsících aplikace), nebo se potvrdil pozitivní vliv na vylučování hormonu melatonin, zlepšení denní vitality i kvality spánku a kognitivních funkcí v domově seniorů v Berouně. BIOCEV potvrdil jedinečně pozitivní vliv na očí uživatelů.

Kromě běžného interiérového osvětlení, které instalujeme do škol, kanceláří, dispečinků, laboratoří, výrobních stanovišť a dalších interiérů kde probíhá denní činnost, jsou naše světelné zdroje využívány díky svým unikátním vlastnostem a účinnosti na lidský organizmus ve speciálních projektech. Například je aplikujeme do fototerapeutických zařízení pro psychiatrickou léčbu, do chronoterapeutických lamp, které byly nasazeny na dvou olympijských hrách našimi olympioniky pro adaptaci organizmu na lokální čas a prevenci vlivu jet-lagu na sportovní výkony. Také jsme aplikovali systém našeho biodynamického osvětlení v rámci projektu kosmického výzkumu Hydronaut H03 Deep lab. Aktuálně jsme součástí projektu výstavby nejmodernější chrononobiologické laboratoře na světě LUNA, do kterých vyvíjíme a budeme dodávat speciální světelné zdroje. Spolupráce s vědeckovýzkumnou sférou máme ve své podstatě a společně posouváme umělé světlo vpřed.

Náš malý tým čítající cca 20 kolegů je skvělou a zapálenou partou srdcařů, kteří Spectrasol neberou jako práci, ale i jako smysluplné poslání na cestě za lepším umělým světlem pro člověka. Jsou to angažovaní a chytří lidé, máme mezi sebou jak světelné techniky a elektrotechniky, tak biochemiky a chronobiologa, kteří toho o světle a jeho potenciálu vědí opravu hodně a neustále pracujeme na inovacích a dalších aplikacích jeho elektrické formy.

Chceme pomoci zlepšovat život s pomocí špičkových inovativních světelných zdrojů vytvářených na základě lidských biorytmů a přirozeného režimu světla a tmy.

Mapa
Firma sídlí v Praze

3 otázky pro nominovanou osobu

Co Vás přivedlo do Vaší současné pozice?

Můj dlouholetý kamarád, spoluzakladatel a společník Spectrasolu Daniel Štěpán mi před šesti lety vyprávěl o nejlepším  umělém světle na světě a Hynkovi Medřickém, který ho společně s týmem českých vědců  vymyslel  a patentoval. Po seznámení s Hynkem a jeho cestou jsem cítil, že po pětadvaceti letech podnikání v oblasti marketingu, kde mi chybělo naplnění prospěšností pro člověka, je další společný rozvoj této skvělé myšlenky a produktu mojí další cestou.

Co Vás na podnikání nejvíc těší?

Radost zákazníků z dobře odvedeného díla, sounáležitost týmu a jeho akceschopnost nejen v krizových situacích, nekonečné dobrodružství a adrenalin. A také odměna za dobře vykonanou práci :-)

V čem vidíte největší překážky podnikání?

Snažím se podobné dění nevnímat jako překážky, ale jako mantinely, ve kterých je třeba se pohybovat, pokud jsou dané a nemůžeme je změnit. A zároveň přistupuji k výzvám jako k příležitostem, které mají svůj smysl a když se zpětně ohlédneme, přinesou vždy příležitosti k vylepšení něčeho. Problémy jsou převlečenou příležitostí.

Odpovídal Daniel Jesenský, CEO a společník

Důvod nominace

Světlo má vliv na kvalitu spánku, zdraví, výkonnost a psychiku. V pracovním prostředí je důležité dbát na kvalitu osvětlení, které by mělo být blízké přirozenému světlu. Svítidla Spectrasol díky vlastní patentované technologii vytvářejí umělé denní světlo, které je v celém spektru nejblíže slunečnímu světlu a biologicky optimalizované a stimuluje vizuální i nevizuální systém oka. Spectrasol zlepšuje kognitivní výkon při práci a studiu, subjektivní spokojenost, vizuální komfort a celkové zdraví a vitalitu. Firma Spetrasol získala za svá řešení mnoho ocenění, např. Zlatý Amper 2023. Ambasador Hynek Medřický je častým hostem televizních i rozhlasových pořadů, účastní se podcastů i přednášek na téma světla a světelné hygieny.

Nominační kategorie

Inovace

Nominoval/a:

obchodní partner

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokračováním v používání tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací naleznete v Souhlasím Prohlášení o ochraně osobních údajů