Český Goodwill 2024

Hledáme podnikatele a firmy, kterých si lidé váží!

NOMINUJTE TEĎ

Bagind company s.r.o.

Lukáš Matějček

Ročník 2022

Představení nominované firmy

Příběh Bagind se začal psát v Indii, kde si Lukáš plnil jeden ze svých cestovatelských snů. Na svých toulkách pouštním městem Jaisalmer, které leží poblíž pákistánských hranic, objevil v labyrintu úzkých uliček malý obchůdek s výrobky z kozí kůže, převážně s batohy. Jako cestovatel si Lukáš už tehdy uvědomoval, že kvalitní batoh je na cestách něco jako nejlepší přítel. Proč ho ale brát jen na cesty?

Zatoužil po kvalitním batohu, který by se hodil i pro život ve městě. A právě tehdy v tom malém krámku našel takový, který ho zaujal hned na první pohled. Nutno dodat, že šlo pouze o výstavní kousek. Prodavač, se kterým se Lukáš brzy spřátelil, mu pak vyrobil ten jeho přímo na místě.

Lukáš batoh po návratu testoval, nosil ho všude s sebou a byl z něj nadšený. S Dennisem, který ho vyrobil, byl stále v kontaktu a tehdy se dohodli na první zásilce batohů. V Čechách se koženému sortimentu dařilo, a tak k batohům brzy přibyly i kabelky, tašky a další doplňky.

S prvním prodaným batohem začal Lukáš zároveň přemýšlet, jakým způsobem se Indii odvděčit. Spojil se proto s českou organizací MOST ProTibet, která od roku 2004 podporuje vzdělání a zlepšování životních podmínek tibetských dětí žijících v Indii. Z každého prodaného výrobku společnost Bagind nakoupí set učebnic a sešitů pro lepší vzdělání malým Tibeťanům žijícím v exilu. Do dnešního dne tak Bagind podpořil přes 1000 dětí.

V roce 2021 se značce Bagind díky úspěšné Hithit kampani podařilo otevřít novou výrobu, tentokrát v Kolumbii, která rozšířila portfolio o nové střihy i materiály. Momentálně tak u Bagind pořídíte ručně vyráběné kousky nejen z kozí, ale i hovězí kůže. Současnou vizí firmy je udržení tradiční ruční práce napříč kontinenty a zprostředkování originálních výrobků zákazníkům, kteří by se k nim jinak nedostali. V Česku Bagind zaměstnává přes 30 lidí a výrobky si můžete koupit v 5 kamenných prodejnách. Kromě českého trhu působí také na Slovensku.

Stačí vykročit, ideální čas neexistuje.

Mapa
Firma sídlí v Moravskoslezském kraji

3 otázky pro nominovanou osobu

Co Vás přivedlo k podnikání?

Touha po seberealizaci, touha žít neobyčejný život. Vždy jsem hledal způsoby, jak věci mohou jít (výzvy, příležitosti), nehledal jsem důvody, proč nepůjdou. Jdu do věcí naplno, až cestou řeším překážky, které vyvstanou - proto i mé motto výše.

Co Vás na podnikání nejvíc těší?

Určitá dávka svobody, možnost mít věci ve vlastních rukou (dáno pozicí majitele a CEO) - platí zde pravidlo akce a reakce - když něco udělám, tak to má dopad - mohu firmu ovlivňovat a tvořit ji. Naplnění budovatelské potřeby - mám potřebu budovat cokoli - ať už firmu, tak i věci v osobním životě - budovat vztah se snoubenkou apod.

Jaké máte plány do budoucna?

Vytvořit z Bagind globální značku, která bude mít své místo na světovém trhu, a svým fungováním pomůže udržovat řemeslo v krajinách, kde to z našeho pohledu stojí za to, využívat lokální materiály, lokální řemeslníky a udržovat tam tradici a to hezké, co lze rukama vytvořit.

Odpovídal Lukáš Matějček, jednatel společnosti

Důvod nominace

Značka bagind je na trhu již pět let. K rukám zákazníků dodává výrobky z různých koutů světa, kteté v sobě nesou místní tradici svým provedením a tu českou svým vzhledem. Výrobky jsou totiž navrhovány v České republice designerem Filipem Hieke a vyráběny v rodinných dílnách v Indii a Kolumbii. Tím, že firma vyrábí na těchto místech, udržuje při životě lokální řemeslo a kultivuje místní kulturu a obyvatelstvo, kterému dává v rozvojových zemích práci. Výrobky jsou z udržitelných materiálů, kůže a kanvasu. V případě kůže jde o sekundární produkt masného průmyslu. Firma také plánuje pracovat s recyklovaným odpadovým materiálem, ve kterém jsou výrobky doručovány do České republiky. Každoročně putuje část výtěžku na dobrou věc.

Nominační kategorie

Tradice

Nominoval/a:

kamarád(ka)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokračováním v používání tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací naleznete v Souhlasím Prohlášení o ochraně osobních údajů