Český Goodwill 2024

Hledáme podnikatele a firmy, kterých si lidé váží!

NOMINUJTE TEĎ

Besky

Zuzana Bílková

Ročník 2022

Představení nominované firmy

Besky je tradiční beskydská manufaktura na vlněné přikrývky a další lůžkoviny nejvyšší kvality, které vyrábí ručně z vlny nakoupené od místních farmářů. Výroba funguje nepřetržitě od roku 1992 a navazuje na mnohasetletou historii rukodělného zpracování vlny v podhůří Beskyd.

Manufakturu Zuzana koupila v roce 2010 od původního majitele a zakladatele pana Bači. Krátce po vysoké škole tak odešla ještě ve zkušební době z prvního zaměstnání a začala podnikat s původními zaměstnanci ve výrobě, o které zprvu nevěděla takřka nic. Firmu zmodernizovala a přestěhovala do větších prostor, aby mohla zvýšit kvalitu i produkci.

Výrobky Besky vypadají jako běžné peřiny či polštáře, ale nejsou v nich žádná dutá vlákna z umělé hmoty ani prašné peří, jen šetrně vypraná a učesaná vlna z beskydských oveček — nejlepší přírodní materiál, který v zimě hřeje, v létě odvádí horko i vlhkost od těla. Navíc krásně voní a vyzařuje energii života.

Vlněné přikrývky a polštáře jsou mimořádně trvanlivé. Nemusí se prát, a přesto vydrží při správném zacházení až desítky let. Vlněná přikrývka je 100% přírodní, recyklovatelný produkt, který nezatěžuje životní prostředí, a ještě k tomu podporuje ekonomiku regionu, z nějž pochází.

„Besky je šťastným koncem příběhu, který začal před dvanácti lety za devatero horami, v mých rodných Beskydech. Tehdy se ke mně doneslo, že majitel místní vlněné výroby Batex chce zavřít krám. Taková škoda! Rozhodla jsem se firmu koupit a zachránit. Pár let to trvalo, ale dnes máme přes 40.000 nadšených zákazníků z celého Česka a novou značku Besky, s níž míříme i do světa." Zuzana Bílková, majitelka firmy

Na světě je hezky, když vás hřeje Besky.

Mapa
Firma sídlí v Moravskoslezském kraji

3 otázky pro nominovanou osobu

Co Vás na podnikání nejvíc těší?

Baví mě a naplňuje hledat pro tradici místo v moderním světě. Tradice je v srdci všeho, oč se v Besky snažíme. Vlněné přikrývky, polštáře a jiné lůžkoviny, které vyrábíme, jsou úzce spjaté s naší krajinou i její pasteveckou historií. Ráda bych zdůraznila, že tradice se v manufaktuře, jako je ta naše, vždy předává takzvaně po řemeslu. Její nositelkou nejsem já jako podnikatelka, ale mistrovské švadlenky, které zaměstnávám, a ty mladší, které se od nich postupně řemeslu učí. Svou roli vidím ve vytváření ideálních podmínek pro jejich práci, a také v přizpůsobování tradice potřebám dnešních lidí. Když se mi tohle daří, mám ohromnou radost a je pro mě odměnou sledovat, kolik lidí už přeladilo na naši vlnu.

Jaké máte podnikatelské plány?

Letos chceme hodně posílit strojní vybavení. Stroje, které nyní používáme, mají fascinující historii a jedou pořád velmi spolehlivě. Nicméně nás už začínají trochu limitovat v neustálém zdokonalování našich výrobků, které je pro mě prioritou. Další výzvou do budoucna je pak rozjet mezinárodní eshop v angličtině a mám spousty jiných plánů, které chci postupně realizovat.

Co děláte ve volných chvílích?

Když nepracuju, věnuji veškerý volný čas našim malým dětem. Chodíme zpívat, plavat nebo prostě jen sedneme na kola a jedeme navštívit naše babičky.

Odpovídala Zuzana Bílková, majitelka firmy

Důvod nominace

Zuzana Bílková je jednou z nejvýraznějších podnikatelek v Česku, oceněná jako Živnostník roku, Žena roku v kategorii Byznys, ve výběru HN Top ženy Česky atd. Před lety zachránila před zánikem beskydskou šicí dílnu na vlněné lůžkoviny. Vybudovala z ní dnes již věhlasnou manufakturu Besky na vlněné přikrývky a další lůžkoviny nejvyšší kvality, které vyrábí ručně z ovčí vlny nakoupené od místních farmářů. Jde o ženskou firmu, která své výrobky dodává nejnáročnějším zákazníkům z Česka i dalších zemí.

Nominační kategorie

Tradice

Nominoval/a:

poradce, díky tomu znám Zuzčino podnikání velmi dobře a vím, že podniká maximálně eticky

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokračováním v používání tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací naleznete v Souhlasím Prohlášení o ochraně osobních údajů