Český Goodwill 2024

Hledáme podnikatele a firmy, kterých si lidé váží!

NOMINUJTE TEĎ

M.arter z.ú.

Andrea Bohačíková

Ročník 2022

Představení nominované firmy

M.arter je online vzdělávací a networkingová platforma pro ženy i muže na rodičovské. Mise organizace zní: Rodičovská není brzda, když nechcete… Cílem je pomoci sladit rodinný život s kariérou dle chuti a potřeb každého rodiče.

Největší poskytovatel služeb pro rodiče pro návrat do práce po rodičovské dovolené v ČR: stávající nebo nová pracovní pozice, osobní růst nebo začátky a rozvoj vlastního podnikání. Ve své komunitě má tisíce rodičů. Získané zkušenosti sdílí a úspěšně zavádí ve firmách. Díky tomu je partner pro zaměstnavatele v otázce péče o zaměstnance, získávání nových talentů (přes inzertní portál), nebo pro jejich marketingové a ESG aktivity.

V neposlední řadě vydává vlastní podcast: Rodičovská není brzda. Píše blogové články a usiluje o systémovou změnu v ČR, kde jsou podmínky pro matky na trhu práce nejhorší v EU. 

Rodičovská není brzda, když nechcete.

Mapa
Firma sídlí v Praze

3 otázky pro nominovanou osobu

Co Vás na podnikání nejvíc těší?

Nikdy nekončící škola, M.arter mne za 3 roky naučil více než studia za celý život. Vyrostla jsem jako člověk i „šéfová". Jak by řekl můj tým. Právě náš snový tým je další věc, která mne opravdu nabíjí. V tuto chvíli je nás 27, po celé ČR a 90 % z nás je samo na rodičovské. My jen neříkáme, že: „Rodičovská není brzda, když nechcete." My to samy i žijeme. Díky tomu chápeme naše klienty a zákazníky o to více. Dále svoboda a rychlost s dynamikou, kterou nám tato svoboda rozhodnutí i tvorby umožňuje. Miluji, když tvoříme nové produkty, stavíme piloty nebo iterujeme a inovujeme stávající produkty a služby. Vždy si říkám: „Wow, to je tak jednoduché a super!". V neposlední řadě je to náš dopad, to, jak skutečně měníme životy. Ten mne vždy nakopne k dalšímu výkonu, a to i když mám třeba špatný den.

V čem vidíte největší překážky podnikání?

Podnikání znamená výstup z komfortní zóny, velkou nejistotu, a ještě větší odpovědnost. Sami si nastavujeme time management, cíle, plány, metriky úspěchu, pracovní dobu aj. Chce to mít disciplínu a jakési „samořízení" a hodně pracovat se sebereflexí. Vždy říkám, že „tam nahoře fouká" a my výkonní ředitelé/ majitelé jsme tam sami" a to ať máte sebelepší tým. Což může být stresující i frustrující. Také musíte neustále činit rozhodnutí a posouvat své podnikání dopředu. Až čas ukáže, zda to bylo v konečném důsledku dobré či špatné rozhodnutí. Vy musíte hlavně rozhodnout a dělat maximum pro to, abyste navýšili počet správných rozhodnutí. Takový způsob života není pro každého. A je to plně v pořádku. Dále byrokratická zátěž, kterou podnikání přináší. Což vás někdy až obtěžuje, a dokonce může i přivézt do problémů. 

Kdo je Vaším vzorem osobním, případně podnikatelským vzorem?

Inspiruji se, kde to jen lze a dává smysl. Jde mi o přístup, vnitřní nastavení, zkušenosti a osobní hodnoty. Nemám jednu osobu či její příběh, který mi ovlivnil život. Ráda dělám věci jinak a ráda se takovými lidmi inspiruji i obklopuji. Dělám maximum, abych žila dle výroku Eleanor Roosevelt: „Každý den udělejte alespoň jednu věc, které se bojíte." Někdy se jedná o maličkosti, jindy o věci větší. Je to vážně výzva. Líbí se mi „vynálezy" a přístup k firemní kultuře Tomáše Bati. Zamlouvá se mi zákaznický přístup Emily Weiss z Glossier aj.

Odpovídala Andrea Bohačíková, výkonná ředitelka firmy

Důvod nominace

Andrea společně se svým týmem úžasných žen, matek malých dětí za 3 roky vybudovala organizaci M.arter. Ekosystém, který v EU nemá obdoby měnící stereotypy ve společnosti i podmínky na trhu práce, pracující se všemi účastníky problému negativních dopadů rodičovské dovolené v ČR (rodiče, zaměstnavatelé i stát), které jsou nejhorší v EU. Ač sama ještě není mámou. Ženy a muže na i po rodičovské dovolené vzdělává a to za dostupné ceny, pomáhá jim hledat práci a bojuje za lepší podmínky ve všech úrovních. Pár týdnů zpátky např. připomínkovala zákon o zvýhodnění částečných úvazků pro zaměstnavatele. Po 2 letech působení se její organizace stala příkladem dobré praxe Ministerstva práce a sociálních věcí ČR. Pravidelně se objevuje v médiích a přináší velkou osvětu tomuto téma. Dále pomáhá zaměstnavatelům. Kde využívá veškerá data, znalosti a zkušenosti s matkami a otci z terénu. Firmám nabízí svou konzultantskou činnost i péči o zaměstnance na rodičovské dovolené, edukaci zaměstnavatelů (HR manažeři a nadřízení zaměstnanců na RD). Díky čemu jim udržuje a zvyšuje kvalifikaci, buduje prorodinnou firemní kulturu a hlavně předchází nezaměstnanosti matek s malých dětí. Nejvíc úžasné je, že její organizace doposud nevyužívá žádných dotací nebo grantů. Vše si sami vydělají a také platí. Minulý rok např. začali pomáhat restartovat kariéru samoživitelům. V tomto projektu se spojili s firmou Heineken a kurzem prošlo už 11 účastnic, a to zcela zdarma. Další skvělou věcí je, že u nich dopad na společnost není vedlejším produktem, ale hlavní činností.

Nominační kategorie

Partner

Nominoval/a:

rodinný příslušník

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokračováním v používání tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací naleznete v Souhlasím Prohlášení o ochraně osobních údajů