Český Goodwill 2024

Hledáme podnikatele a firmy, kterých si lidé váží!

NOMINUJTE TEĎ

Mozkoherna

Eva Fruhwirtová

Ročník 2023

Představení nominované firmy

Mozek je jako sval. Když ho trénujete, podává lepší výkony a vy se cítíte lépe. A hlavně trénink mozku nemusí být nuda. Proto Eva Fruhwirtová založila v Třebíči posilovnu pro mozek, které říká Mozkoherna. Ukazují lidem, jak mohou rozvíjet své kognitivní schopnosti – paměť, soustředění, prostorovou orientaci, logiku, postřeh a další. Do třebíčské Mozkoherny, která se nachází v židovské čtvrti zapsané na seznamu UNESCO, chodí nejen turisté, ale především rodiny s dětmi, dospělí i senioři. Láká je na vlastní oči vidět, jaké mají soustředění. To je možné díky speciálním neurotechnologiím. Dokonce si mohou zahrát myšlenkový fotbal Mindball. Hráči mají na hlavě EEG čelenku, ta snímá jejich mozkovou aktivitu. Kdo se lépe soustředí, dá gól. Schopnost přenášet pozornost si lidé prověří na mozkostřelbě nebo na hrací konzoli, kde svým soustředěním ovládají létající míček. Trenérka mozku III. (nejvyššího stupně) do programů zařazuje mozkohračky. Jsou to chytré hry a hlavolamy, které zábavným způsobem trénují mozek. Se svým týmem jezdí po celé České republice, do škol, ale i do firem. Svým přístupem inspiruje učitele (sama je učitelka, vystudovala pedagogickou fakultu), motivuje lidi k zájmu o svůj mozek, aby si uvědomili, že i mozek potřebuje odpočívat, že paměť má své limity a že existují jednoduché metody, jak se lépe učit a také soustředit. Eva se snaží dostat více do povědomí důležitost tréninku mozku (trénink mentální výkonnosti) jako prevenci Alzheimerově nemoci, syndromu vyhoření, udržení mentální kondice vytížených lidí. Usiluje o zařazení mentálního tréninku do firemních vzdělávacích plánů a programů a také do škol trénink mozku.

Nápad založit Mozkohernu se zrodil v hlavě Evy Fruhwirtové. Při školeních pro firmy v oblasti komunikace zjistila, že si její klienti často stěžují na problémy se soustředěním, na to, že si hůře pamatují, že se potýkají se stresem, vyčerpaností. Hledala příčiny a také způsoby, jak mentální kondici posílit a zlepšovat. Začala se zajímat o mozek. Absolvovala vzdělávací kurzy pro trenéry paměti a neustále sleduje vývoj v neurovědách. Přesto, že je Mozkoherna komerční projekt, vychází vstříc různým spolkům a neziskovkám. Připravuje programy i pro handicapované a konzultuje s rodinami způsoby tréninku například po mozkové příhodě.

Eva pracuje v úzkém týmu se svou kolegyní. Spolupracují s pedagogy, psychology i sportovními trenéry. Nabízejí lidem zážitek ze sebe sama a pomáhají znovuobjevovat kouzlo her. Naslouchají jejich příběhům a vždy se snaží předat pozitivní emoce. V Mozkoherně se lidé baví a rozvíjejí svůj potenciál zároveň.

Úsměv otevírá lidská srdce i mysl.

Mapa
Firma sídlí v Kraji Vysočina

3 otázky pro nominovanou osobu

Co Vás na podnikání nejvíc těší?

Poznávání nových lidí a míst po celém Česku. Inspirují mě a přinášejí nápady, jak podnikání vylepšovat a kam směřovat. A baví mě také svoboda, která je pro mě nade vše. Nemám žádného šéfa, ani si nepíšu výkaz hodin. Nikdo mě nebrzdí v mých nápadech. Baví mě zkoušet neustále něco nového a mám ráda změny, dávají životu jinou příchuť.

Jaké máte plány do budoucna?

Budeme inovovat programy o další nové neurotechnologie a mozkohračky. Zaměříme se na rozšíření programů Mozkoherny. Pracujeme na vývoji vlastních her a technik pro trénink mozku.

Zbývá Vám čas na koníčky?

Není vždy jednoduché mít život v rovnováze – tedy 8 hodin spát, 8 hodin pracovat a 8 hodin se věnovat sama sobě. Jsem šťastný člověk, protože Mozkoherna je moje práce i můj koníček. Miluju turistiku, ráda vyrážím na výšlapy s kamarády turisty nebo se svojí psí parťačkou Amy.

Odpovídala Mgr. Eva Fruhwirtová, majitelka

Důvod nominace

Eva Fruhwirtová vymyslela a založila první českou MOZKOHERNU v České republice. Je trenérkou paměti III. (nejvyššího) stupně a tomuto oboru se věnuje celý svůj život. Nejen že se věnuje tréninku mozku, je také skvělá v oboru PR a efektivní komunikace, ale hlavně je vynikající člověk. Má neuvěřitelnou schopnost propojovat lidi a projekty. Je velmi pozitivní a nabitá energií.

Nominační kategorie

Inovace

Nominoval/a:

kamarád(ka)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokračováním v používání tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací naleznete v Souhlasím Prohlášení o ochraně osobních údajů