Český Goodwill 2024

Hledáme podnikatele a firmy, kterých si lidé váží!

NOMINUJTE TEĎ

Moravská krása, nadační fond

Monika Vintrlíková

Ročník 2023

Představení nominované firmy

Láska k moravským tradicím. Ta vedla Moniku Vintrlíkovou a jejího manžela Jana k založení nadačního fondu Moravská krása, kterým zastřešili a dali jednotné jméno svým dlouholetým aktivitám a místo toho, aby se pouze přidávali k podpoře jižní Moravy a jejího neocenitelného dědictví, jak byli zvyklí od svých rodičů, začali zhmotňovat a střádat své vlastní nápady.

Nadační fond Moravská krása uchovává a dál šíří malovaný moravský ornamet, lidový kroj a tradice, které k jižní Moravě neodmyslitelně patří. Pro svoji činnost manželé, které byznys zavál do Severní Ameriky, zrenovovali 120 let starou vilu v Břeclavi-Poštorné a nazvali ji Havlíčkova vila po významném místním rodákovi. Tam, v pozoruhodném třípatrovém domě, začali pořádat výstavy umělců minulých i soudobých a vedle přednášek či komentovaných prohlídek organizovat dílny, kde se mladší i starší učí třeba malovat ornament na textil nebo tenisky, vyrábějí si originální šaty z modrotisku anebo tradiční perličkové ozdoby. Největším přáním Moravské krásy je to, aby starodávné tradice našly užití v moderní době, aby dál dělaly radost a mladá generace tak pokračovala v tom, co uměla jejich babička nebo prababička. Malérečky neboli lidové umělkyně, které malují ornament na žudra, mašle, vařečky či skleničky, přitom spolu s Moravskou krásou nevyučují pouze na Moravě a v České republice, ale vedou workshopy třeba i ve Spojených státech amerických, kde také putují tematické výstavy z dílny nadačního fondu. Ten totiž mimo jiné usiluje o to, aby moravské tradice poznávali a ovládali i krajané v zahraničí, jejich synové a dcery a ostatní milovníci jižní Moravy.

Ve skříních nadačního fondu vzniká sbírkové fond lidové kultury, organizace je už třetím rokem partnerem Lednicko-valtického festivalu, úzce spolupracuje s Národním českým a slovenským muzeem v Cedar Rapids v Iowě nebo Krajským úřadem Jihomoravského kraje. Každý rok formou grantu podporuje umělce z různých uměleckých odvětví.

Aby moravské tradice zůstávaly součástí moderních životů.

Mapa
Firma sídlí v Jihomoravském kraji

3 otázky pro nominovanou osobu

Co Vás přivedlo do Vaší současné pozice?

Do své současné pozice jsem se de facto narodila. Vyrostla jsem ve firmě, kterou založili moji rodiče, odmala jsem nahlížela pod pokličku a nikde jinde jsem nepracovala. Nejprve jsem firmu řídila s rodiči a manželem, teď už jsme na to sami dva. Jaké si to vymyslím, takové to mám. Jak svoji pozici, tak mého manžela a nejbližších spolupracovníků.

Čeho si nejvíc vážíte v obchodních vztazích?

Když lidé mluví a dělají věci na rovinu. Do obchodních vztahů nás přece nikdo nenutí, buď spolu obchodovat a spolupracovat chceme, nebo ne. Nerozumím těm lidem, kteří nevědí, co chtějí, nebo neustále spekulují.

Kdo je Vaším vzorem osobním, případně podnikatelským vzorem?

Na vzory si nepotrpím. Nemám žádné. Jsem svá. Často myslím na svého tatínka, co by udělal. Byl to skvělý vizionář a bez výjimky si potrpěl na to, že co řekl, to platilo. Velice důležitý je pro mě samozřejmě můj manžel, ten mě usměrňuje. Je to ten trpělivý manažer, který vše nejprve promyslí. Zatímco já jednám intuitivně.

Odpovídala Monika Vintrlíková, předsedkyně správní rady

Důvod nominace

Je to žena oddaná péči o moravské tradice a jejich šíření u nás v České republice i v zahraničí. S hlavou plnou nápadů, neutuchající energií, nadšením, trpělivostí, láskou a lidským přístupem hledá způsoby, jak mezi ostatní dostat znalost starobylých řemesel, ukázat krásu ornamentu, modrotisku a představit dávné i moderní umění tak, aby moravské dědictví bylo známé i dnešním generacím a spolu s nimi žilo dál. Proměnila 120 let starou vilu v sídlo nadačního fondu, galerii a kavárnu, kam si lidé z Břeclavi i celé republiky mohou přijet odpočinout, vzdělat se, naučit se něco nového na dílnách i kurzech, prohlédnout si několik výstav ročně. Monika sice s rodinou žije a pracuje ve Spojených státech amerických, ale její srdce bije pro rodnou Moravu, kam se pravidelně vrací, a činnost nadačního fondu zvládá řídit a koordinovat navzdory dálce a časovému rozdílu. Neustále hledá způsoby, jak dát lidovým umělcům prostor se prezentovat, a veřejnosti dopřát bohatý kulturní zážitek spjatý s nádherným regionem jižní Moravy.

Nominační kategorie

Tradice

Nominoval/a:

zaměstnanec

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokračováním v používání tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací naleznete v Souhlasím Prohlášení o ochraně osobních údajů