Český Goodwill 2024

Hledáme podnikatele a firmy, kterých si lidé váží!

NOMINUJTE TEĎ

Family Distillery House s.r.o.

Tomáš Aberle

Ročník 2023

Představení nominované firmy

Náš lihovar Family Distillery House s.r.o. navazuje na původní tradice výroby alkoholických nápojů obnovou starých receptur, návratem k používání původních metod přirozené macerace bylin, koření a ovoce, ale především ruční výrobou osvědčených druhů destilátů. Navázali jsme na likérku Just & Co., která sídlila od předválečných let na Jeremenkově ulici č.1 (nyní Classic bar) v Šumperku. Pan Jan Hošek z Bohutína, byl mistrem provozu v této vyhlášené šumperské likérce Just & Co. V roce 1945, po odsunu sudetských Němců, byl podnik znárodněn a převeden pod národní podnik FRUTA.

Provozovna byla uzavřena v roce 1971. Výrobní technologie byla demontována a zlikvidována. Výrobní receptury byly zmodernizovány a odvezeny do n.p. Seliko Dolany, kde se používaly do roku 1989. Originální receptury, spojené s dlouholetou tradicí výroby, byly zachráněny a máme je od Josefa Justa k dispozici. Jakmile se nám podařilo získat nedaleko jiný objekt uzavřeného lihovaru, zakoupili jsme jej, získali patřičná povolení a výrobu jsme opět započali.

V současné době se řadíme mezi lihovarnické společnosti v České republice, které se věnují poctivé ruční výrobě destilátů, obnovují staré receptury a nebojí se experimentovat s novými recepturami. V našem portfoliu jsou zastoupeny pálenky, likéry, pivovice, chilliovice, rumy, giny a vodky. Jako historicky první destilérka v České republice jsme vyrobili rum a uvedli jej na trh (ostatní pouze lahvují produkty z dovozu). Zřejmě jako první, možná i ve světovém měřítku, jsme vyrobili cascaru, pálenku z kávových třešní. Současné době máme 25 druhů produktů a soustředíme se na tuzemský trh.

Naším přáním je povznést výrobu i konzumaci kvalitního alkoholu na jinou, vyšší úroveň.

Vyrábíme ručně a s láskou...

Mapa
Firma sídlí v Olomouckém kraji

3 otázky pro nominovanou osobu

Co Vás přivedlo k podnikání?

Velká výzva dokázat založit společnost a jít proti proudu převážně konzumní společnosti s možností účastnit se obnovy tradičních hodnot v oboru, o kterém jsem zpočátku moc nevěděl.

Co Vás na podnikání nejvíc těší?

Kladné hodnocení zákazníků pro naše výrobky a smysluplný a hmatatelný výrobek.

Jaké jsou Vaše koníčky?

Basketbal, jachting, výtvarné umění, divadlo, historie, ale hlavně rodina.

Odpovídal Tomáš Aberle, jednatel

Důvod nominace

Důvodem nominace je to, že se úspěšně snaží vzkřísit tradiční produkt netradičním přístupem. V současné době nabízí celou řadu tradičních i výjimečných produktů, které si postupně nacházejí své zákazníky. Díky tomu může navázat na tradici, která by jinak zanikla v zapomnění.

Nominační kategorie

Tradice

Nominoval/a:

jiný

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokračováním v používání tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací naleznete v Souhlasím Prohlášení o ochraně osobních údajů