Český Goodwill 2024

Hledáme podnikatele a firmy, kterých si lidé váží!

NOMINUJTE TEĎ

Společnost pro ranou péči, pobočka ČB

Jana Tušlová

Ročník 2023

Představení nominované firmy

Čekáte miminko, těšíte se na něj, představujete si, jak asi bude vypadat a kolik radosti celé rodině přinese. A pak to přijde. Situace, na kterou nikdo nemůže být připravený. Narodí se děťátko, ale přišlo na svět velmi předčasně, nebo se zdravotními potížemi či s postižením. Před třiceti lety byla častým a doporučovaným řešením ústavní péče a první podporu pro dítě získali rodiče v mateřské škole. Co s tím? Určitě to jde i jinak!

Proto od roku 1994 poskytujeme ranou péči v Jihočeském kraji. První poradkyně rané péče Jana se rozjela do patnácti rodin po celém regionu bez služebního vozu a mobilu, zato vybavená informacemi od zakladatelek rané péče v Praze, s batohem plným pomůcek a přesvědčením, že její poslání má smysl. Dnes je v týmu s Janou 14 žen, které poskytují bezplatně odbornou podporu více než 160 rodinám ročně, profesionálně a s potřebným vybavením. Poradkyně jsou rodičům psychickou oporou, přinášejí přímo do jejich domovů informace a praktické nápady, jak dítě rozvíjet, jak rozpoznat jeho potřeby, jaké metody při tom používat a jaké pomůcky k tomu volit. Bez důvěry v sebe sama, v profesionalitu našich poradkyň a ve schopnosti rodičů, kteří z počátku zcela bezradní stojí na prahu dlouhé cesty za rodinnou pohodou, by naše organizace nemohla fungovat. K naší každodennosti patří i odvaha– jsme otevřeni novým výzvám a zastáváme zájmy rodin dětí s postižením nebo znevýhodněním za všech okolností.

Nevěděli jste, co je raná péče? Nejste sami. Službu využívá pouze jedna třetina rodin, které by na ni měly nárok i proto, že o ní nedostaly informace. Rozhodli jsme se to změnit úzkou spoluprací s neonatologickým oddělením Nemocnice České Budějovice. Společně jsme vypracovali systém, jak rodiče na ranou péči odkázat co nejdříve. První odborné konzultace poskytujeme ještě při pobytu maminky s dítětem v nemocnici. Tím se podařilo velmi snížit věk dítěte při vstupu do rané péče. Více než 50 % rodin přichází do 3 měsíců věku dítěte, což je v rámci ČR ojedinělé. U nejmenších dětí je největší šance na nápravu obtíží a je doslova škoda každého dne, kdy nezískávají ty správné podněty. Rodina, která dostane podporu včas, se lépe zorientuje a sociální službu využívá kratší dobu. O ústavní péči už dnes vůbec nemusí být řeč. A to není málo, co myslíte?

Všechno jde, i když třeba jinak.

Mapa
Firma sídlí v Jihočeském kraji

3 otázky pro nominovanou osobu

Co Vás přivedlo do Vaší současné pozice?

V rané péči pracuji celý svůj profesní život. Přiznávám, že změna z poradkyně rané péče na manažerskou pozici pro mne nebyla jednoduchá, nerada jsem se vzdávala každodenní práce v rodinách. Bylo však třeba přijmout větší díl zodpovědnosti. Na pozici ředitelky jsem chtěla udržet kontinuitu našich aktivit, využít získaných zkušeností, promítnout znalosti z praxe do nastavování kvality služby, která je hodnocena klienty, uchovat firemní kulturu a vstřícný přístup k zaměstnancům. A také službu rozvíjet, najít nové příležitosti spolupráce jak s kolegy z oboru, tak s dalšími odborníky.

Co Vás na podnikání nejvíc těší?

Budování a rozvoj odborného týmu, který dokáže efektivně pomáhat v rodinách tak, jak to potřebují. Každá rodina má vlastní cestu, jak dosáhnout svého cíle. Co vyhovuje jedné rodině, nemusí se hodit pro druhou. Proto mne těší, že umožněním vzdělávání poradkyň dokážeme reagovat na individuální potřeby rodin a příznivě tak ovlivnit jejich příběh.

Čeho si nejvíc vážíte v obchodních vztazích?

Partnerského přístupu a otevřené komunikace. Velmi dlouho nám trvalo jako sociální službě vydobýt si pozici odborníků např. u lékařů. Dnes jsou naše zrakové terapeutky vyhledávanými odborníky na doplnění diagnostiky zrakových dovedností dětí raného věku a s dětskými očními lékaři tvoří skvělý tandem.

Odpovídala Jana Tušlová, ředitelka

Důvod nominace

Příjemné pracovní prostředí, lidský přístup, smysluplnost služby

Nominační kategorie

Partner

Nominoval/a:

zaměstnanec

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokračováním v používání tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací naleznete v Souhlasím Prohlášení o ochraně osobních údajů