Český Goodwill 2024

Hledáme podnikatele a firmy, kterých si lidé váží!

NOMINUJTE TEĎ

PEŠEK Machinery s.r.o.

Michal Pešek

Ročník 2023

Představení nominované firmy

Firma PEŠEK Machinery vznikla z mladistvé nerozvážnosti a naivity. Bylo mi 24 let, doma jsem měl manželku na mateřské s dvěma malými dětmi, nulové zkušenosti s podnikáním a žádné finance do začátku. Zato mne nechybělo odhodlání mít moc dostatečně ovlivňovat věci které byli spojovány s mojí osobou a mým jménem. Po negativní zkušenosti v posledním zaměstnání jsem se tedy rozhodl postavit se na vlastní nohy a začít podnikat pod svým jménem. Od začátku jsem za své činy chtěl ručit svým slovem a svým jménem. Proto se také od samého začátku, dnes již více jak 22 let, v názvu firmy vždy objevovalo mé příjmení.

Na samém začátku jsem měl pouze dva cíle. Moci dostatečně ovlivňovat to co slíbím a uživit svoji rodinu. Vždy jsem takto přistupoval jak k zákazníkům, tak ke svým zaměstnancům. Díky tomu se tedy firma i bez počátečního většího cíle rozrostla na dnešních současných třicet zaměstnanců a naši zákazníci jsou po celé Evropě. S tím, jak firma rostla a nabývala na obratu, bylo samozřejmě nutné začít řešit strategický rozvoj a dlouhodobější cíle. Již pár let se tedy firma profiluje jako spolehlivý dodavatel speciálních přípravků a průmyslové automatizace. Stavíme zejména na velmi kvalitním personálním obsazení firmy. Dlouhodobě se nám daří nabírat do firmy mladé a vzdělané lidi, kteří oceňují možnost přímo se podílet na vlastních produktech, otevřenou kulturu ve firmě a její setrvalý rozvoj. Díky takto složenému týmu si můžeme dovolit neustále přijímat nové výzvy a často se tak pouštíme do řešení o který jiní tvrdí, že jsou neřešitelná. Občas to sebou samozřejmě nese i slepé uličky, ale bereme to jako cestu k dalším zkušenostem.

Ve firmě podporujeme další vzdělávání našich zaměstnanců, a to i přesto, že již nyní tvoří podíl vysokoškolsky vzdělaných ve firmě přes 20%. Bez nadsázky lze říci, že náš kolektiv je velmi dobře sehraný tým, který umí táhnout za jeden provaz a svědčí o tom nejen pracovní úspěchy, kdy mezi naše zákazníky patří absolutní špičky ve svém oboru. Například tři ze čtyř největších evropských výrobců nákladní kolejové techniky, nebo přední výrobci v segmentu automotive. Umíme ale se ale také bavit i na mimopracovních setkání a rádi společně podporujeme charitativní věci. O tom například svědčí naše úzká spolupráce s nadací Cesta za snem v jejímž rámci se tradičně aktivně účastníme například cyklomaratonu kolem České republiky, který má za cíl zapojovat handicapované sportovce. Dlouhodobě také podporujeme dobrovolné spolky v místě působení firmy, a to zejména ty, které jsou zaměřené na práci s mládeží.

Úspěchy podniku se dají rozdělit do dvou linií. Ta první je zaměstnanecká. V historii podniku jsou a byli pracovníci, kteří nastoupili již před 10 lety a někteří z nich dokonce přivedli i další rodinné příslušníky. Poslední dobou se podniku daří získávat také kvalitní pracovníky středního managementu, kteří často přicházejí z korporátních podniků. Láká je firemní kultura, vlastní produkt podniku a zejména možnost přímo ovlivňovat směrování firmy. Druhou je pak linie zakázková, kdy se firmě podařilo přesunout od lokálních zakázek kooperační výroby dle výrobních výkresů dodaných zákazníkem k zakázkám na základě vlastního vývoje s velkou přidanou hodnotou, a to pro zákazníky i mimo ČR, např. v Anglii, Španělsku, Slovensku.

Za úspěch se jistě dá také považovat fakt, že se jedná o podnik, který úspěšně funguje již více jak 22 let. Za tuto dobu byl oceněn titulem Firma roku Plzeňského kraje (2019), 2.místo v Rodinná firma roku ČR (2019 a 2020) a umístění v Českých 100 Nejlepších (2019, 2020 a 2021).

Najdeš-li cestu bez překážek, buď si jistý, že nikam nevede.

Mapa
Firma sídlí v Plzeňském kraji

3 otázky pro nominovanou osobu

Co Vás na podnikání nejvíc těší?

Možnost dostatečně ovlivňovat své činy a to, s kým a pro koho je budu činit.

V čem vidíte největší překážky podnikání?  

To, že má den jen 24 hodin.

Jaké máte plány do budoucna?

Naplnit cíle strategického plánu, kdy těmi nejzásadnějšími jsou do pěti let zdvojnásobit hrubý obrat a také zdvojnásobit počet zaměstnanců.

Odpovídal Michal Pešek, jednatel

Důvod nominace

Milují strojařinu, na které je na první pohled vidět, že je odvedená s velkou péčí a zkušeností. A přesně to je cesta, kterou se rozhodli vydat. Vyrábí hlavně strojní komplety a svařence, které vyžadují jedinečný přístup a unikátní řešení. Dodávají je do všech odvětví, od automobilového průmyslu až po energetiku. Všechny bez rozdílu mají společný jmenovatel. Je na nich vidět poctivý přístup k řemeslu a zkušenost pracovníků.

Nominační kategorie

Made in Czechoslovakia

Nominoval/a:

kamarád(ka)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokračováním v používání tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací naleznete v Souhlasím Prohlášení o ochraně osobních údajů