Český Goodwill 2024

Hledáme podnikatele a firmy, kterých si lidé váží!

NOMINUJTE TEĎ

AI dětem, z.s.

Eva Nečasová

Ročník 2023

Představení nominované firmy

AI dětem jsme s kamarádkou Jitkou Šimkovou založily před 1,5 rokem. Předcházel tomu můj zápal pro vzdělávání dětí v oblasti technologií — učila jsem na ZŠ, pořádala jsem kroužky a příměstské tábory a s dětmi jsme společně objevovali Minecraft, robotiku, 3D tisk, 3D modelování a skenování, programování, internet a další. Jeden z mých příměstských táborů před 2 lety měl téma umělé inteligence. Byl to experiment, byla jsem hodně zvědavá, jestli je vůbec možné dětem (dokonce na 1. stupni ZŠ) toto téma předat. Ten týden mi otevřel oči. Nejen, že to šlo, ale děti to nesmírně bavilo a byl to pro ně velký přínos (pro mě samozřejmě také)! Od té doby jsem hledala cesty, jak pomoci dalším pedagogům učit AI. Zhruba půl roku na to se podařilo získat financování od Pražského inovačního institutu, a tak jsme začali vyvíjet a testovat vlastní vzdělávací materiály, což je stále naše hlavní náplň.

Náš současný dosah je na cca 450 ZŠ ve všech regionech ČR. To jsou data, která máme. Brzy budeme schopni školit ve všech regionech (budujeme síť kvalitních proškolených lidí). Naše materiály ale využívají také na Slovensku. Většinu jich do slověnštiny přeložíme (nebo už jsou přeložené). Některé také překládáme do ukrajinštiny. Podáváme také společně projekt s univerzitou v Etiopii.  

V současnosti spolek nemá žádné zaměstnance, ale od září 2023 bude mít cca 3. Doposud jsme fungovali dost na bázi dobrovolnosti. Máme na sebe navázané velmi kvalitní lidi jako lektory, garanty, oponenty, metodiky a učitele. Jsme v těsné spolupráci s Národním pedagogickým institutem.

Při založení iniciativy jsme přemýšleli, jak co nejefektivněji pomoci školám zavést vzdělávání v oboru umělé inteligence. Myslíme si, že tou nejlepší cestou je vytvářet kvalitní vzdělávací materiály, podporovat osvětu a demystifikovat AI.

Umělá inteligence je revoluční technologie a my jsme přesvědčeni, že na ni musí být společnost připravena, primárně ve smyslu kompetenčním. U sebe samých i u dětí bychom měli rozvíjet znalost toho, jak AI funguje, jak ji efektivně využívat a jaký k ní zaujímat postoj — tedy znát její limity a přednosti.  

Pojďme změnit větu: „Děti budou díky AI podvádět.“ na otázku: „Jak zavést AI do školních lavic, tak, aby byla přínosem?“

Mapa
Firma sídlí v Praze

3 otázky pro nominovanou osobu

V čem vidíte největší překážky podnikání?
Čekání na dokonalost.

Kdo je Vaším vzorem osobním, případně podnikatelským vzorem?
Mahátma Gándhí — trpělivost, strategie a víra v dobro.

Jakou vlastnost považujete za svoji nejsilnější stránku?
Měla být jedna, ale uvedu 3, protože jde ve výsledku o jejich kombinaci: praktičnost, kreativita a empatie.

Odpovídala Eva Nečasová, zakladatelka neziskové iniciativy AI dětem

Důvod nominace

Eva Nečasová a její projekt AI dětem byl ve správný čas na správném místě. Nástup umělé inteligence do našich životů je rychlý a dynamický a připravit na to děti je skvělý vizionářský krok. Program jde cestou vzdělávání na míru dnešním dětem, tak aby je to bavilo a odborné edukace učitelů, zkrátka celý projekt naučí děti (a věřím, že skrze ně i část dospělých), jak zacházet s budoucností. Eva Nečasová má pro věc obrovský zápal, jako pro vše, čemu se kdy věnovala.

Nominační kategorie

Inovace

Nominoval/a:

kamarád(ka)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokračováním v používání tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací naleznete v Souhlasím Prohlášení o ochraně osobních údajů