Český Goodwill 2024

Hledáme podnikatele a firmy, kterých si lidé váží!

NOMINUJTE TEĎ

KARA Trutnov, a.s.

Zdeněk Rinth

Ročník 2023

Představení nominované firmy

Příběh společnosti Kara se začal psát po druhé světové válce. Nejprve byl velký kožešnický podnik vybudován v Poříčí, ale po válce roku 1948 byl znárodněn. O pár let později k němu byla připojena trutnovská továrna. Výrobky Kara se staly synonymem kvality a kvalitní produkce se vyvážela do zahraničí už před rokem 1989, kdy pro firmu po celém Československu pracovaly tisíce lidí.

Po sametové revoluci se ale obří firma začala postupně rozpadávat na menší části a jednotlivé závody byly následně privatizovány. Značku Kara Trutnov tehdy obnovil pan Zdeněk Rinth, který původním podnikem prošel snad všemi pozicemi od praktikanta na dílně, přes výrobního a obchodního náměstka, až po ředitelský post. Značku Kara koupil, oživil a úspěšně s ní léta podnikal. V roce 2018 firmu od pana Rintha koupil podnikatel Michal Mička, pod jehož vedením se však společnosti přestalo dařit, až vše vyústilo v roce 2021 do rozhodnutí soudu o úpadku firmy. Tehdy se k ní podruhé vrátil pan Zdeněk Rinth, který ji ve spolupráci s investiční skupinou Natland pomocí restrukturalizace znovu postavil na nohy. V roce 2022 Kara vystoupila ozdravená z insolvenčního režimu a postupně se dostala do plné kondice fungování.

V současné době má Kara Trutnov 32 obchodů po Česku a na Slovensku a pracuje pro ni 148 lidí. Portfolio výrobků sahá od nejvíce tradičních bund a kabátů přes šaty, sukně, kalhoty po doplňky jako jsou kabelky, tašky, peněženky, pásky či manikúry. Vedle toho si Kara zakládá na svém dokonalém vztahu se zákazníkem, kterému vedle samotného produktu zajišťuje i servis a služby, i díky nimž se zákazníci vracejí. Samozřejmostí je úprava vybraných oděvů, zkrácení rukávů či nohavic, anebo možnost využití vlastní čistírny oděvů, díky čemuž výrobek déle vydrží. Vedle toho je funkční i služba „Šatny“, která poskytuje bezplatné uschování výrobků Kara v optimálním prostředí. Hlavními trhy pro Karu jsou Česko a Slovensko. 

Ve společnosti Kara v současné době pracuje 148 lidí. Vše od počátku fungování Kara pod taktovkou Zdeňka Rintha je postaveno na spolupráci a důvěře, péče o zaměstnance. Mnoho lidí se do Kara vrátilo v momentě, kdy se pan Rinth rozhodl, že ji zachrání z úpadku, pomáhali mu. Vztahy a důvěra je to nejcennější, co Kara má. I proto má tým zaměstnanců péči a odměnu za úsilí, s nímž pomáhal zachraňovat, aby firma nezkrachovala, ať se jedná o pracovníky přímo v továrně v Trutnově nebo ve firemních prodejnách. 

Z ničeho se nepodělat a pracovat!

Mapa
Firma sídlí v Královéhradeckém kraji

3 otázky pro nominovanou osobu

Co Vás na podnikání nejvíc těší?  

Volnost a práce s lidmi.

Čeho si nejvíc vážíte v obchodních vztazích?  

Serióznosti a dlouhodobosti.

Kterou z Vašich vlastností pdle dle Vašeho názoru nese Vaše okolí s nejmenší libostí? 

Věk.

Odpovídal Zdeněk Rinth, předseda představenstva

Důvod nominace

Velmi mne zaujal příběh ing. Zdeňka Rintha a i zaměstnanců Kary. Podnik Kara vznikl v roce 1948, rozpadl se po sametové revoluci, zachránil ho právě Z.Rinth. V roce společnost odkoupil nový investor, který ji i díky covidu přivedl ke krachu, insolvenci. To nenechalo klidným Z. Rintha, který po dohodě s bývalými kolegy a i zaměstnanci, každému zavolal, si vypůjčil dosti peněz a Kraru zpět odkoupil. Šli do rizika a souhlasili s tím, že dostanou mzdy, až se podnik postaví na nohy. Vše jim doplatil. 1.4. 23 došlo k převedení podniku. Daří se jim.

Nominační kategorie

Made in Czechoslovakia

Nominoval/a:

jiný

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokračováním v používání tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací naleznete v Souhlasím Prohlášení o ochraně osobních údajů