Český Goodwill 2024

Hledáme podnikatele a firmy, kterých si lidé váží!

NOMINUJTE TEĎ

Zikmund Electronics, s.r.o.

Petr Zikmund

Ročník 2023

Představení nominované firmy

Zikmund electronics je první česká firma vyrábějící systémy pro průzkum nepřístupných prostor - kanalizací, teplovodů, zemních vrtů a jiných míst. Využívají je vodovody a kanalizace, teplárny, pivovary a hydrogeologické průzkumné společnosti.

První česká kamera pro vhled do potrubí byla zkonstruována panem Petrem Zikmundem v roce 1992. Kamerové systémy pro inspekce kanalizací byly tehdy v Německu, ale pro české spotřebitele finančně nedostupné. Od doby výroby první české kamery technika pokročila tak kupředu, že se lze na kamerovou pramáti dívat jako na technického dinosaura. Ale byl to první krok k velké budoucnosti. Následovaly testy a zdokonalování, zkoušky materiálů a objevování nových možností vývoje. Úspěšnost inovací a vývoje spočívala v tom, že odbornící z konstrukce byli v přímém kontaktu s pracovníky z firem provozujících kamerovou inspekci. Tím získávali informace o potřebách pro směrování inovativních postupů. Časem k pojezdovému systému přibyl i tlačný systém pro kontrolu menších průměrů potrubí, tlakové zkoušky pro kontrolu těsnosti potrubí, šachtová kamera a kamera do vrtů.

V současné době jsou systémy vysoce modulární, snadno obsluhovatelné a výjimečně řešené. V potrubí je sledována celá řada veličin. Kromě optického přenosu ve vysokém rozlišení FullHD je laserově měřena ovalita potrubí, spád potrubí, měření případných trhlin a firma nese prvenství ve speciálním měření vtoku balastních vod.

Kamerový systém je díky integrované vysílací sondě detekovatelný z povrchu země. Do jaké míry jsou všechna i další technická řešení pro praxi nápaditá se potvrdilo na mezinárodní oborové výstavě RoKaTech 2023 v německém Kasselu, kde jejich kvalitu mohla posoudit odborná veřejnost z celého světa. Firma zde získala nabídky pro zastoupení v mnoha zemích.

První ocenění přišlo v roce 2010 - „Krizi navzdory”. V té době měli nejlehčí řídící jednotku na trhu a od roku 2000 prvenství v použití LED světelných zdrojů pro osvětlení. Dalším oceněním byla Zlatá Vod-Ka 2019 za nejlepší exponát tlačný kamerový systém TechWorm. Konstrukce a design je výsledkem práce Petra Zikmunda mladšího, který je členem vývojového týmu rodinné firmy. Inovace 2019 a Vizionář 2019 hodnotili nejlepší inovativní výrobek roku kde se na předním místě umístil zmíněný TechWorm. Tradici českého strojírenství reprezentovali na Světové výstavě EXPO2020 Dubai tlačným systémem TechWorm. Exponát byl interaktivně vytvořen pro výstavu tak, že návštěvníci s ním mohli pohybovat a přímo v průhledném potrubí sledovat jeho pohyb.

Vědět, bádat, tvořit. 

Mapa
Firma sídlí ve Středočeském kraji

3 otázky pro nominovanou osobu

Kdo je Vaším osobním, případně podnikatelským vzorem?

Každý, kdo dělal svou práci poctivě. Každý, kdo dokázal jít svou vlastní cestou a i přesto v něm je kus lidství. Měl jsem moc rád svého dědu. I přes to, že žil v době kdy se nepodnikalo, byl právě tím čestným člověkem ve všem, co dělal.

Kterou z Vašich vlastností podle Vás nese Vaše okolí s nejmenší libostí?

Pracovitost hraničící s vorkoholismem je v naší rodině zakořeněna a tak i když si to občas vzájemně vyčítáme, jsme já i manželka velice pracovití lidé.

A když Vám náhodou zbyde čas na odpočinek... máte nějaké koníčky?

V roce 2010 jsme vstoupili do jiného světa. Byl to svět, který potřeboval naši pomoc a my otevřeli svou náruč. V tomto roce jsme potkali kamaráda s velkým srdcem, ale chatrným zdravím. Při svém narození dostal jméno Drake, ale byl to milý a veselý chlapík a jeho poetická duše volala po klidu a touze stát se opět svobodným. Nádherný 6letý plnokrevník, který díky lidské touze po prestiži ztrácel zrak, se stal naším chráněncem, ale i učitelem a velkým přítelem. To proto, abychom pochopili jeho svět jsme se my stali horsemany, částečně kováři, veterináři i zemědělci. To pro něho jsme koupili usedlost na okraji Českého ráje a vybudovali vše tak, aby byl v bezpečí. A protože koně jsou tvorové společenští, stali jsme se majiteli dalších několika koňských kamarádů, kterým se zde zlepšilo zdraví a užívají si klidu na velkých pastvinách. Letos je Drakovi 19 let a jeho stav je stabilní. Se svou kobylkou Hérou, která oslavila 27 narozeniny si užívají 1 hektar pastviny v sousedství dalších koní. Všude trefí sám bez pomoci, z pastvy přiběhne jako by nebyl slepý a vejde sám do boxu. Už ho nesedlám, protože věřím, že mu na zádech sedí anděl, který ho vodí, a pro dva tam není místo.

V roce 2015 dostala farma status Ekologický zemědělec, aby bylo možné zachovat biodiverzitu a množství kvetoucích rostlin a nebyli nuceni dodávat na louky NPK. Byl tu zjištěn výskyt chráněné chrpy parukářky, několika druhů rozrazilů, ptačince, jestřábníku, kozince, hadího mordu maloúborného a jiných bylin, které každý rok zaplaví louky svou krásou. Na pozemcích mají místo pro život nosorožíci kapucínci, užovky, ještěrky, slepýši, celá řada hmyzu včetně modrásků.

Odpovídal Petr Zikmund, jednatel (vpravo)

Důvod nominace

Je to první česká firma vyrábějící systémy pro průzkum nepřístupných prostor - kanalizací, teplovodů zemních vrtů a jiných míst. Využívají je vodovody a kanalizace, teplárny, pivovary a hydrogeologické průzkumné společnosti. Firma drží prvenství ve vývoji zajímavých funkcí jakým je např. světový unikát vyhledávání vtoku balastních vod. Uvádí do života technická řešení, která šetří čas. Mj.skladebnost systémů je jedinečná v celém konkurečním spektru. Jelikož je v úzkém kontaktu se zákazníky, tak všechny inovace jsou cíleny na řešeníí konkrétnách problémů. Za konstrukce a technologická řešení získali mnohá ocenění. Jde o rodinnou firmu,která existuje od roku 1991. Petr Zikmund ml. je autorem konstrukce tlačné kamery TechWorm.

Nominační kategorie

Made in Czechoslovakia

Nominoval/a:

obdivovatel/ka

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokračováním v používání tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací naleznete v Souhlasím Prohlášení o ochraně osobních údajů