Český Goodwill 2024

Hledáme podnikatele a firmy, kterých si lidé váží!

NOMINUJTE TEĎ

Na počátku, o.p.s.

Eva Vondráková

Ročník 2023

Představení nominované firmy

Před bezmála 30 lety jsme se rozhodli jako malé společenství nabízet pomoc ženám, které nečekaně otěhotněly a chybělo jim bydlení, finanční prostředky nebo rodinné zázemí. Sdružení vzniklo 21. března 1994. Začali jsme s poradenstvím, ale od začátku jsme chápali, že slova nestačí a ženy nutně potřebují praktickou pomoc. Už necelý rok a půl od založení jsme otevřeli náš první azylový dům Domov pro dětský život v Příložanech u Jaroměřic nad Rokytnou.

Domov byl původně zamýšlený jako ubytování pro těhotné ženy, které se v období těhotenství ocitly bez přístřeší. Dodnes zde ženy mohou v klidu prožít těhotenství a další rok se svým narozeným dítětem. Nouzové ubytování v Domově najdou i další ženy s dětmi. V rámci individuální podpory ubytovaným nabízíme škálu kurzů a aktivit, aby se zdokonalily ve schopnosti samostatně žít a zvládat péči o svou rodinu. Jako druhou službu azylového bydlení pro ženy s dětmi jsme v roce 2004 připojili Byty Na počátku v Telči. Ve třetí z našich služeb, v brněnské Poradně Na počátku, mohou ženy zdarma získat užitečné informace i psychologickou pomoc. Díky řadě dárců a příznivců jsme v našich službách schopní zajistit také potravinovou a materiální pomoc.

Za tři dekády se organizace Na počátku proměnila ze skupinky nadšenců v profesionálně fungující neziskovou organizaci, na niž se ročně obrátí stovky žen. Věříme, že je to i proto, že v Na počátku beze zbytku respektujeme ženu v její svobodě a jedinečnosti situace, v níž se nachází.

Mapa
Firma sídlí v Jihomoravském kraji

3 otázky pro nominovanou osobu

Co Vás na Vaší práci nejvíc těší?

Organizace Na počátku je nezisková organizace. Vznikli jsem proto, abychom mohli pomáhat těhotným ženám a maminkám s dětmi v tísni. Těší mě, když se nám daří tyto ženy podpořit tak, že se dostanou z tíživé situace a mohou se svými dětmi žít v lepších životních podmínkách. A velice mě těší spolupráce se všemi kolegyněmi a kolegy, protože všichni pracují zodpovědně a snaží se stále zvyšovat svoji odbornost.

V čem vidíte největší překážky podnikání?

V neziskovém sektoru je vždy největší starost získat dostatek finančních prostředků, které jsou důležité i proto, abychom mohli zaměstnávat kvalitní odborníky.

Kdo je Vaším vzorem osobním, případně podnikatelským vzorem?

Můj otec, jeho poctivost a zodpovědnost.

Odpovídala Eva Vondráková, ředitelka

Důvod nominace

Na počátku se už mnoho let zabývá podporou a pomocí pro těhotné ženy a ženy s malými dětmi v tísni. Z malé skupiny nadšenců, jenž se rozhodli část svého života zasvětit pomoci druhým se pod vedením Evy Vondrákové v průběhu let vyvinula profesionálně fungující organizace, která krom azylového domu zajišťuje i azylové bydlení a poradnu. Přestože jsem se já sám ani nikdo z mých nejbližších nikdy neocitli v situaci, kdy bychom potřebovali využít služeb Na počátku, znám Evu Vondrákovou a několik dalších členů organizace už víc jak 20 let a tak čas od času vyslechnu příběhy maminek a dětí, kterým Na počátku pomahá a vlastně i příběhy zaměstnanců nebo podporovatelů, jenž pomoc umožňují. Moc se mi líbí i projekty jako je sbírka počítačů a telefonů pro rodiny, které svým dětem nejsou schopny takovéto pomůcky zajistit. Evy si vážím nejen jako člověka, který většinu svého života zasvětil pomoci druhým, ale také jako manažera, který zvládl přechod od společnosti fungující téměř výhradně na bázi nadšení a možná až osobních obětí, ke stabilní organizaci, která i svým zaměstnancům musí umět nabídnout rozumnou důstojnou mzdu. Díky tomu je nabízená pomoc stabilní a její kvalita rok od roku roste o čemž svědčí i různá ocenění jako Neziskovka roku 2019.

Nominační kategorie

Partner

Nominoval/a:

kamarád(ka)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokračováním v používání tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací naleznete v Souhlasím Prohlášení o ochraně osobních údajů