Český Goodwill 2024

Hledáme podnikatele a firmy, kterých si lidé váží!

NOMINUJTE TEĎ

PromethistAI a.s.

Klára Lorencová

Ročník 2023

Představení nominované firmy

Na začátku PromethistAI byla vize spojení světů, které se většinou nepotkávají. A to za účelem vytvoření digitální osobnosti, která bude mít vysoké sociální dovednosti a bude člověku pomáhat tam, kde to dnes dělají reální lidé – s komunikací, vytvářením a udržováním vztahů a kontaktu. Toužili jsme skloubit to, co je tady tradičně silné, s novým světem technologických možností. Dát české technické inženýrské tradici úplně novou roli ve světě umělé inteligence a komunikačních technologií. Využít kombinace dlouholetých předností země a nových možností.

Za touto vizí se v roce 2019 společně pustili podnikatelka a konzultantka Klára Lorencová, matador strojového učení Jan Šedivý a softwarový inženýr Tomáš Zajíček. Pro naplnění své vize při vytváření digitálních lidí se rozhodli propojovat světy, které jsou si často ve vědě i v byznysu velmi vzdálené. Svět technologií a svět lidského myšlení a prožívání. Na vývoji digitálních lidí spolupracují experti na strojové učení s lingvisty, psychology, neurovědci a odborníky na obraz a vizualitu.

Pro vývoj digitálních person jsme vytvořili vlastní platformu, která dokáže integrovat stávající technologie s budoucími, a vytvořit tak virtuální bytosti, které mají tváře a jsou schopny vést s lidmi komplexní hovory. Usnadňovat jim řešit vztahy a situace, do nichž se v každodenním životě dostávají. A pomáhat jim přirozeným rozhovorem utvářet životní pohodu.

V PromethistAI věříme, že k duševní pohodě lidí budou výrazně přispívat nejen osobní vztahy, ale i ty, které zažíváme jako zaměstnanci a zákazníci v jednání s firmami. Čím lepší náš každodenní zážitek z řešení běžné agendy v bance, pojišťovně nebo lékárně bude, tím lépe se budeme celkově cítit. A tím kvalitnější život budeme prožívat. Jsme přesvědčeni, že právě důraz na well-being bude velmi silným trendem budoucnosti. A tady mohou sehrát komplexní digitální lidé obrovskou roli. Dokáží vytvořit osobní přístup, který všichni oceňujeme v roli zákazníků, pacientů, zaměstnanců. Digitální persony zároveň mohou mít tu přednost a reálný svět obohacovat v tom, že na rozdíl od lidí nebudou mít lidské předsudky a slabosti, které vztahy často komplikují. Dávají možnost spojit to nejlepší z reálného i virtuálního světa, aby v tom reálném pomohly k pohodovějším vztahům a komunikaci. Pro komplexní digitální persony se otevírají obrovské možnosti ve zdravotnictví, bankách, pojišťovnách, při cestování, v zábavě, komunikaci se státem. Všude tam, kde v komplexním a stále složitějším světě potřebujeme poradit, abychom se cítili jistě a bezpečně.

Prvním místem, kde jsou digitální persony od PromethistAI dostupné, je aplikace Elysai na podporu celkové osobní pohody, se kterou už dnes komunikují tisíce lidí po celém světě.

Naší vizí byl od začátku multidisciplinární tým propojující technologie a člověka. Inženýry s lidmi zabývajícími se lidským myšlením ve všech podobách od neurověd po lingvistiku. Právě v tom, často složitém, setkávání a střetávání světů jsme viděli potenciál pro vývoj komplexních digitálních person. Snažili jsme se využít toho, že dobří vědci se skutečně hlubokým zájmem o svůj obor, jako Jan Šedivý, mají kolem sebe spoustu talentovaných studentů, kteří mají ambici je následovat. Na začátku PromethistAI byli studenti zpracování umělého jazyka (NLP) z Českého vysokého učení technického v Praze. Nadšeni z toho, že mohou pracovat se špičkovou konverzační AI a prakticky ji využít k tomu, aby pozitivně ovlivnili reálný svět.

Platformu PromethistAI zužitkovali také k vývoji socialbota Alquist, s nímž se již čtyřikrát zúčastnili prestižní soutěže Alexa Prize. Vždy se umístili na medailové pozici. V roce 2021 v soutěži zvítězili nad nejlepšími světovými univerzitami. Tým tak aktivně posouvá hranice možností umělé inteligence. K vytvoření digitálních person a jejich sociálních dovedností to však nestačí. Právě proto se postupně připojují další odborníci z řad psychologie, psychoterapie, lingvistiky, konverzačního designu a 3D vizuálního designu. Časem se ke co-founderům přidali i dva doktorandi NLP Jakub Konrád a Jan Pichl. Celý tým má v této chvíli třicet lidí a řadu externích spolupracovníků z významných univerzit a institucí v Česku i po celém světě.

PromethistAI pracuje na vytvoření technologie, která nebude nahrazovat lidi, ale bude jim skrze podporu well-beingu pomáhat vracet se zpátky k lidem. Komplexní digitální bytosti s lidským myšlením, bez lidských slabostí. Bytosti, které reálným lidem budou pomáhat žít lepší a spokojenější život.

Co tě nezabije, to tě posílí.

Mapa
Firma sídlí v Praze

3 otázky pro nominovanou osobu

V čem vidíte největší překážku podnikání?

Strach z chyby. Ten obecně vnímám jako jednu z mála opravdových slabin české společnosti, která formuje a deformuje smýšlení jednotlivce i systému. A to se odráží i v podnikatelském prostředí. Je to zažitý vzorec, který s sebou nese mnoho vzorců navazujících. Jsme přecitlivělí na kritiku, nevěříme, že jsme dost dobří, abychom už začali, protože si myslíme, že nemůžeme začít, dokud nejsme dokonalí… Nevěříme sobě, a proto ani druhým. Tohle všechno negativně ovlivňuje naše sebevědomí a nese s sebou mnoho vedlejších efektů. Kdo se bojí chybovat, nesdílí problémy včas. Neřekne si o pomoc. Myslím, že tohle je pak i jedna z příčin nedostatečně přátelského právního rámce podnikání. Nevěříme druhým, že budou jednat fér, a málo kooperujeme. Byznys má tendenci snášet kritiku na školy a vzdělávání, ale je to širší systémový problém, který si předáváme i v rodinách. Změna tohoto by odblokovala obrovský potenciál. Máme skvělé znalosti a předpoklady uspět. Jen potřebujeme celospolečenskou kampaň o tom, že chyba je první krok k úspěchu.  Jako společnost se systematicky znejišťujeme a je hrozně těžké to nezabalit hned všechno po první kritice. Musíme se naučit, že dokud něco neuděláme 50x a z toho 10x špatně, neuspějeme.

Jakou vlastnost považujete za svoji nejsilnější stránku?

Asi moji schopnost vidět jevy v jejich komplexitě a v souvislostech a najít v abstraktním a těžko uchopitelném prostředí začátek cesty.

Kterou z Vašich vlastností naopak dle Vašeho názoru nese Vaše okolí s nejmenší libostí?

Pravděpodobně tu stejnou vlastnost, kterou jsem popsala v předchozí otázce, a to především ve chvílích, kdy se snažím své myšlenky vysvětlit ostatním. Ne vždy se mi daří je přeložit do slov :).

Odpovídala Klára Lorencová, předsedkyně správní rady

Důvod nominace

Promethist posouvá paradigma interakce člověka s počítačem tím, že umožňujeme digitálním osobnostem a dalším animovaným postavám vést autentické a vrstevnaté konverzace s lidmi. Kombinuje špičkové inženýrství umělé inteligence, psychologický výzkum a jazykové znalosti. Klára Lorencová, mohla po studiích práva na Karlově Univerzitě a úspěšně rozjeté kariéře právničky jedné z nejprestižnějších právních kanceláří v ČR zažívat vzrušující život mezi paragrafy. Namísto toho se plně vrhla na byznys spojený s vývojem umělé inteligence. K dnešnímu dni zaměstnává se svými partnery nejen programátory a grafiky, ale i přední odborníky v oblasti matematiky, lingvistiky a psychologie. V inspirativním prostředí dejvické ČVUT vyvíjejí v ČR ojedinělým způsobem systémy umělé inteligence - digitální osobnosti, které jsou v řadě oblastí roky před ostatními a to na globální úrovni. Ne náhodou opakovaně získali se svými produkty prestižní cenu Amazon Alexa Prize. Komerčně působí a přednáší po celém světě.

Nominační kategorie

Made in Czechoslovakia

Nominoval/a:

obchodní partner

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokračováním v používání tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací naleznete v Souhlasím Prohlášení o ochraně osobních údajů