Český Goodwill 2024

Hledáme podnikatele a firmy, kterých si lidé váží!

NOMINUJTE TEĎ

Sonnentor s.r.o.

Josef Dvořáček

Ročník 2023

Představení nominované firmy

Firma SONNENTOR patří k průkopníkům v oblasti ekologického zemědělství a výroby bioproduktů. Na českém trhu působí už více než 30 let. Ze surovin prvotřídní kvality vyrábí oblíbené biočaje s typickým logem slunce. V České republice spolupracuje přibližně s třicítkou ekologických pěstitelů, po celém světě se pak jedná téměř o tisícovku pěstitelů, od kterých vykupuje bylinky a koření v biokvalitě. Udržitelný způsob podnikání je firmě vlastní od samého začátku. Využívá obnovitelné zdroje energie s cílem minimalizovat odpad a dopady na životní prostředí. Během exkurzí, které jsou přístupné široké veřejnosti, se o tom mohou návštěvníci přesvědčit sami. Trasa vede tunelem zavěšeným nad výrobou a návštěvníci se seznámí s celým procesem od výkupu surovin až po zpracování. Sonnentor je místem plným vůní, chutí a dobré nálady. 

Myšlenku založit udržitelný podnik měl v roce 1988 zastánce ekologického zemědělství Johannes Gutmann, který věřil, že nejlepší cestou pro zdravý životní styl a pro prostředí kolem nás je právě ekologické zemědělství. V roce 1992 společně s Tomášem Mitáčkem založili český Sonnentor. Na tuto filozofii navázal od roku 2009 současný ředitel firmy, Josef Dvořáček, který firmu otevřel veřejnosti. Podařilo se mu se svým čejkovickým týmem vybudovat úspěšný turistický koncept Bylinkový ráj, kam ročně zavítá přes 50 000 návštěvníků.

Dnes v SONNENTORU pracuje více než 180 zaměstnanců a úzká spolupráce funguje také s chráněnými dílnami, jejichž zaměstnanci se podílí na tvorbě výrobků s vysokým podílem ruční práce. Svými produkty chce přinášet zdraví, radost a pohodu do každého domova.

Tady roste radost.

Mapa
Firma sídlí v Jihomoravském kraji

3 otázky pro nominovanou osobu

Co Vás přivedlo k podnikání?

Setkání s Johannesem Gutmannem, zakladatelem rakouského Sonnentoru. Nadchl mne tím, jakým je člověkem. Nabídl mi, abych se ujal řízení. Zajímal jsem se o ekologické zemědělství a ve své současné práci jsem našel hluboký smysl.

Máte nějaký vzor, ať už osobní nebo podnikatelský?

Když jsem byl mladý student, navštívil jsem ve 21 letech zcela náhodou benediktinský klášter v Münsterschwarzachu, který vede Anselm Grün. Jeho vize podnikání s ohledem k přírodě a krajině, s ohledem na ekologický, ale i duchovní a sociální rozmach blízkého regionu mne tehdy hluboce zasáhla. V devadesátých letech jsem si nedovedl představit, že je možné skloubit udržitelné a sociální podnikání s ekonomickým prospěchem, a navíc bez dotací!

Jaké máte plány do budoucna?

Rád bych společně s mým skvělým týmem v SONNENTORU stále hledal odvahu být průkopníkem ve zpracování kvalitních zdravých potravin z ekologického zemědělství a přinášel novou inspiraci do udržitelného podnikání. 

Chceme také rozvíjet spolupráce s lokálními sedláky a menšími zpracovateli potravin tak, aby mohli vyrůst a přinášet skvělou škálu regionálních dobrých biopotravin.

Odpovídal Josef Dvořáček, jednatel

Důvod nominace

Jedním z rebelů globálního trhu je firma z Čejkovic, Sonnentor. Voní po koření z Čech i dálných končin, kde koření vykupuje fair trade způsobem od osobně smluvených dodavatelů. Proč rebel? Protože stále nepodléhá tlakům na snížení ceny na úkor kvality. Vidím při tom jasné poselství, udržitelnost. Dokonce i pan Dvořáček se nechal slyšet, že do Prahy cestuje zásadně vlakem. Změna podle něj totiž začíná u nás. Já osobně mám s výrobky Sonnentoru velmi dobré zkušenosti. Vždy, když hledám kvalitní koření, obracím se, až podvědomě, na Sonnentor. Vyrostla jsem na něm. Také oceňuji širokou nabídku i jinak těžko dostupného koření.

Nominační kategorie

Partner

Nominoval/a:

zákazník

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokračováním v používání tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací naleznete v Souhlasím Prohlášení o ochraně osobních údajů