Restaurace U Pinkasů, spol. s r.o.
František Novotný
Ročník 2024
Představení nominované firmy
Restaurace U Pinkasů je tradiční česká restaurace, která poprvé začala čepovat Plzeňský Prazdroj v Praze v roce 1843, kdy se Jakub Pinkas, krejčí šijící mj. kněžská roucha pro františkánský klášter, se doslýchá o novém pivu, které právě začali vařit v Měšťanském pivovaru v Plzni. Čím to, že je pivo tak odlišné od těch do té doby vyráběných piv? Je vyráběno novou metodou – a to metodou spodního kvašení, která dává pivu zcela nový charakter i vzhled.
Špičkově ošetřené a tradičním způsobem čepované pivo z nerezových tanků nabízíme ve třech podlažích s tím, že každý z těchto prostorů osloví hosty zcela jedinečnou a specifickou atmosférou. Historicky sdílíme zeď s Chrámem Panny Marie Sněžné a máme dobré vztahy s řádem Františkánů, každý výčep je požehnán farářem z tohoto řádu. Restaurace nabízí tradiční české pokrmy a používá receptury z 19. století.
Každý rok v říjnu pořádáme mezinárodní soutěž Pinkasova noční můra, čímž vzdáváme hold náročné práci výčepních. Soutěž je prestižní záležitostí, kromě místních výčepních a těch ze sousedních zemí jako je Polsko, Maďarsko, Rumunsko, Německo se soutěže loni zúčastnili tapsteři z Velké Británie, Norska a Japonska. V posledních letech mezi účastníky přibývají i ženy, což nás velmi těší.
Zde jsou si všichni rovni.
3 otázky pro nominovanou osobu
Co Vás přivedlo do Vaší současné pozice?
Do současné pozice jsem nastoupil před 16 lety , přešel jsem z hotelového segmentu, sice částečně poznamenán gastronomií, ale zcela vzdálené té tradiční, české, tedy našeho rodinného stříbra.
Co Vás na Vaší současné pozici nejvíc těší?
Jaké máte plány do budoucna?
Pokračovat v nastoleném trendu, odolávat všem vnějším tlakům a zejména být poplatný tradici, kterou se naše restaurace pyšní již 181 let.
Důvod nominace
Tušil snad v dubnu roku 1843 Jakub Pinkas, že právě zakládá nejslavnější českou „hospodu“ s nejproslavenějším pivem? Místo, kde se budou tvořit dějiny tohoto národa? Stejně jako jsou Vltava nebo Hradčany neodmyslitelnou součástí Prahy, lze ryze českou lásku k dobrému pivu a útulným hospůdkám považovat za národní dědictví. Jen pár kroků od Václavského náměstí naleznete typickou českou restauraci U Pinkasů, kde se poprvé v Praze začal čepovat Plzeňský Prazdroj, a to již v roce 1843. Špičkově ošetřené a tradičním způsobem čepované pivo z nerezových tanků nabízíme ve třech podlažích s tím, že každý z těchto prostorů osloví hosty zcela jedinečnou a specifickou atmosférou. A to je to, kvůli čemu sem lidé chodí rádi – vynikající Plzni, čepované tradičním způsobem, takzvané hladinky, poctivé české kuchyni, domácké atmosféře a příjemnému posezení.
Nominační kategorie
Nominoval/a:
zaměstnanec