Český Goodwill 2026

Hledáme podnikatele a firmy, kterých si lidé váží!

NOMINUJTE TEĎ

Vinné sklepy Skalák s.r.o.

Luděk Šebesta a Leona Šebestová

Ročník 2025

Představení nominované firmy

V letech 1975–1980 se tehdejší JZD Ježov rozhodlo pro výstavbu budov určených ke zpracování hroznů a výrobě vína. Součástí projektu byla i výstavba reprezentativního kvelbeného sklepa, který se dochoval dodnes. Právě tehdy vznikl název „Skalák“, který odkazuje nejen na těžbu pískovce, ale také na výraznou skálu v obci Skalka. Družstvo tehdy obhospodařovalo 84 ha vinic ve vinařských obcích Skalka, Ježov, Labuty a Žádovice. Víno se však zpracovávalo pouze jako polotovar – nelahvovalo se, ale převáželo do závodů v Žamberku pro výrobu sektů a běžných známkových vín. Tento provoz trval až do roku 1989.

Po sametové revoluci nastal útlum. Vinice byly pronajímány, výroba vína upadala a celý areál začal chátrat. Zlom přišel v roce 2001, kdy sklepní hospodářství odkoupil Ing. Luděk Šebesta. Tím začala nová éra Skaláku. Jeho vizí bylo navázat na tradici, obnovit vinařskou výrobu, scelit pozemky pro nové výsadby, propojit víno s gastronomií a vytvořit komplexní zážitek.

První kroky směřovaly k opravě budov a infrastruktury. Postupně byly vybudovány ubytovací kapacity, gastronomické zázemí, společenské sály, aula i lovecký salonek. V tzv. „dřeváku“, původní dřevěné dílně, se vyrábělo víno až do roku 2015, kdy vznikla nová výrobní část. Dnes „dřevák“ slouží jako zázemí pro kanceláře a prodejnu vína a regionálních produktů. V roce 2022 se projekt rozrostl o nové skladové prostory, nad nimiž vzniklo malé wellness centrum pro hosty.

Od počátku byl Skalák koncipován jako ucelený projekt – od pěstování hroznů, výroby vína, přes ubytování, gastronomii až po prodej vlastních i regionálních produktů. Filozofie je jednoduchá: nabídnout zákazníkovi vše pod jednou střechou. Služby se doplňují, víno a jídlo k sobě patří odjakživa. Gastronomická část je nedílnou součástí – hostům ukazuje nejen chuť vína, ale i jeho noblesu a kulturní přesah.

Skalák se tak stal významným aktérem ve vinařství Slovácka, a přesto si uchovává rodinný charakter. Vyrábí vína s důrazem na odrůdovost, terroir a autenticitu. Prémiová trať Nadskalí o rozloze 7 ha byla vysázena v roce 2019 čtyřmi odrůdami: Sauvignon, Pinot Gris, Pálava a Solaris. Díky unikátnímu podloží s vápnitým pískovcem a chladnému proudění vzduchu se zde rodí vína s výraznou mineralitou a aromatikou typickou pro Slovácko.

Aktuálně vinařství hospodaří na 26 ha vinic ve třech vinařských obcích. Dalších 13 ha v Ježově je připraveno k výsadbě. Vize do budoucna se opírá o ekologii, udržitelnost a trendy spotřebitelů. Důraz se klade na lehčí vína s nižším obsahem alkoholu, ekologické obaly, využití alternativních zdrojů energie a nové odrůdy vhodné pro ekologické zemědělství.

Skalák neusiluje o růst produkce za každou cenu – prioritou zůstává kvalita. Inovace se týkají jak výsadby rezistentních odrůd, tak nových obalů či druhů produktů (perlivá vína, sekty, cuvée vína, vína s nižším alkoholem). I produkty typu Bag-In-Box nacházejí stále větší uplatnění díky lepší kvalitě, delší čerstvosti a ekologickému aspektu.

Mezi klíčové odrůdy vinařství patří Sauvignon, Pálava, Chardonnay, Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský, Regent a Frankovka – vína s vyváženým poměrem kyselin, cukru, pH a dusíku. Skalácké Sauvignony sbírají ocenění a těší se velké oblibě. V roce 2022 se Skalák stal nejúspěšnějším rodinným vinařstvím v ČR.

Většina produkce se prodává na domácím trhu, menší část míří na Slovensko a do Polska. Do budoucna je cílem exportní podíl rozšířit.

Rodinné řízení podniku zůstává prioritou, byť je jeho udržitelnost závislá na řadě externích faktorů. Budoucnost vinařství je spojena s výzvami, které přináší trh, klima a generační výměna. Vinařství má význam nejen ekonomický, ale i kulturní, ekologický a sociální. Udržuje zemědělskou činnost, zaměstnanost na venkově a přispívá ke kultivaci krajiny. Víno je také nedílnou součástí zdravého životního stylu, pokud je konzumováno střídmě a v souznění s jídlem.

Pěstování a výroba vína je náročný proces s jednou šancí ročně. Investice a návratnost jsou zdlouhavé, a právě proto je vinařská práce založena na vytrvalosti, důvěře a pevném týmu.

Skalák usiluje o zachování vinařských tradic, rozvíjení vinařské kultury a důstojnou prezentaci řemesla. Cílem je kultivovat vkus českých konzumentů a přinášet vína, která mají duši.

Za každým úspěchem stojí tým – jeho soudržnost, sdílené hodnoty, prostor pro nápady a společné zážitky. Firemní kultura zahrnuje pravidelné porady, vzdělávací aktivity, společenské akce a každoroční tombolu na podporu charitativních projektů. Firma během 23 let existence podpořila řadu dobročinných aktivit – od finančních darů až po dodávky vína pro charitativní akce.

Tým Skaláku tvoří 15 kmenových zaměstnanců na HPP a 10-15 externistů podle sezóny. Vedení firmy je dlouhodobě aktivní v profesních a regionálních organizacích – Okresní hospodářská komora Hodonín, Hospodářská komora ČR, představenstvo Svazu vinařů ČR, vinařské spolky a Nadační fond Kyjovského Slovácka.

Ochutnej kouzlo výjimečnosti.

Mapa
Firma sídlí v Jihomoravském kraji

3 otázky pro nominovanou osobu

Co Vás přivedlo k podnikání?

Možná poslání, snad i vyšší moc. Touha něco dokázat, být sám sebou, nebát se výzev a rizik, v neposlední řadě svoboda. 

Co Vás na podnikání nejvíc těší?

Že po 33 letech podnikání se mně téměř všechno splnilo a stále jdu dopředu. Zjištění, že nic není nemožné. 

Jaké máte plány do budoucna?

Plánů mám nespočet, ale vzhledem k věku málo času...:-). Omlouvám se, ale nechtěl bych záměry zveřejňovat. Možná jen, že bych do deseti let chtěl být v jednom z oborů, ve kterých podnikám, jedničkou na trhu.

Odpovídal Luděk Šebesta, jednatel společnosti

Důvod nominace

V roce 2001 chátrající sklepy Skalák zakoupil ing. Luděk Šebesta a společně se svou dcerou Leonou vytvořil z původního družstevního podniku na zpracování hroznů krásné vinařství s geniem loci a unikátní architekturou podobnou některým francouzským chateau. Vznikl ucelený koncept propojující vinařství /26 ha vlastních vinic/ s gastronomií, ubytováním a prodejnou regionálních výrobků.

Nominační kategorie

Tradice

Nominoval/a:

objevila jsem s přáteli na cyklovýletech v okolí Kyjova, Ježova a Skalky

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokračováním v používání tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací naleznete v Souhlasím Prohlášení o ochraně osobních údajů