Doubravský dvůr
Václav Osička
Ročník 2021
Představení nominované firmy
Na farmě v Novém Dvoře začala rodina Osičkova hospodařit v roce 1992. Do rukou se jí tehdy dostal zpustlý areál kdysi výstavního poplužního statku zámeckého sídla, které lze nalézt už na mapách ze 17. století. Po hospodaření Státního statku a JZD Červenka byla většina statku na konci osmdesátých let určena k demolici. Tehdy zde začali hospodařit rodiče Václava a časem už pod taktovkou Šárky a Václava Osičkových pokračovalo objevování a znovubudování zašlého půvabu Dvora, který přejmenovali na Doubravský.
V začátcích se rodiče starali o 20 krav, pak ale hospodaření nabralo spád, když si Václav z Francie dovezl 87hlavé stádo krásných černobílých jalovic. Kravský ‚lunapark‘ roztočili v roce 1995 a dosud se ani na jediný den nezastavil. Všechno na farmě se točí kolem krav. Počínaje hospodařením na 200 ha půdy, které se hnojí, ořou, osévají a pak se zde sklízí úroda jako potrava pro celé stádo. Základními plodinami jsou vojtěška, kukuřice a tráva.
Před několik lety se zrodila myšlenka uzavřeného koloběhu, od telátka po kelímek jogurtu prodaného pár metrů od porodnice, kde se narodilo, na Dvoře obklopeném poli. Dnes na farmě vyrábí několik druhů sýrů, tvaroh, jogurty a vlastní zmrzlinu. Svoje mléčné výrobky pak rozvezou po celé republice, především však zásobují vlastní prodejnu přímo ve Dvoře.
Pro dospělé i dětské zájemce k tomu pořádají prohlídky statku s doprovodným naučným programem Mléčná stezka aneb od telete k jogurtu. Děti se na statku seznámí se zvířaty, která poskytují mléko (krávy, ovce, kozy). Dozví se, čím se krmí telátka a krávy, a také si vyzkouší, jak se mléko dojí, proč je mléko pro člověka důležité a co se z něho vyrábí.
Některé produkty z mlékárny Doubravského dvora byly oceněny nebo uspěly v soutěžích. Například tvarohová pomazánka je oceněná značkou Regionální potravina.
Kvalita je obyčejná poctivost.
3 otázky pro nominovanou osobu
Co Vás na podnikání nejvíc těší?
Pestrost, práce s lidmi a zvířaty, nové výzvy k zvládnutí technologií a inovací, možnost se ohlédnout a vidět kus cesty za námi.
Kdo je Vaším vzorem?
Papež František.
Jakou vlastnost považujete za svoji nejsilnější stránku?
Vytrvalost navzdory všemu.
Odpovídal Václav Osička, farmář
Důvod nominace
Farmu Nový Dvůr si vážím z důvodu: - ukazují lidem, jak se dělá zemědělství - ukazují postup, jak to probíhá od narození telete po produkci mléka a končí výrobou produktů - dělají své produkty a prodávají (mléko, sýry, zakys, zmrzlina) - mají tam atrakce pro děti - dělají den otevřených dveří - je volný přístup na farmu - je tam kolektiv lidí pořád se usmívajících
Nominační kategorie
Nominoval/a:
zákazník